Sojabonen, ook wel edamame genoemd, groeien in trossen aan takken. De naam komt dan ook van het Japanse woord 'eda', dat tak betekent, en 'mame', dat bonen betekent - 'bonen aan takken' dus!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
75 gram
Jasmijnrijst
80 gram
Tempehblokjes
(Bevat: Tarwe, Soja, Gluten)
½ stuk(s)
Courgette
½ stuk(s)
Mini-komkommer
50 gram
Sojabonen
(Bevat: Soja)
¼ bosje(s)
Lente-ui
15 gram
Witte miso
(Bevat: Tarwe, Soja)
10 ml
Sojasaus met minder zout
(Bevat: Tarwe, Soja, Gluten)
10 ml
Sesamolie
(Bevat: Sesamzaad)
¼ stuk(s)
Rode peper
10 gram
Geroosterde cashewnoten
(Bevat: Cashewnoten, Noten Kan bevatten: Macadamianoten, Noten, Paranoten, Pecannoten, Pistachenoten, Walnoten, Amandelnoten, Hazelnoten)
5 gram
Gemberpuree
½ el
Olijfolie
½ el
Zonnebloemolie
1 el
Wittewijnazijn
½ el
[Plantaardige] mayonaise
½ el
Honing [of plantaardig alternatief]
1 tl
Suiker
Breng water aan de kook in een pot en kook de rijst 12 - 15 minuten. Giet af en laat uitstomen. Halveer de courgette in de lengte. Kerf met een mes een ruitjespatroon in het vruchtvlees, maar snijd niet helemaal door de courgette heen. Breng op smaak met peper en zout. Verhit een scheutje olijfolie in een pan op middelhoog vuur. Bak de courgette, afgedekt, 5 - 8 minuten met de snijkant naar beneden.
Meng in een kleine kom de witte miso (let op: zout! Gebruik naar smaak) met de honing, de gemberpuree en de helft van de sojasaus (zie Tip).
Gezondheidstip: Let jij op je zoutinname? Gebruik dan 1/4 van de sojasaus en voeg tijdens het serveren eventueel meer toe naar smaak.
Draai de courgette om en verdeel de misosaus erover. Draai opnieuw om en verlaag het vuur. Bak 1 minuut met de snijkant naar beneden. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een pan op middelhoog vuur. Bak, wanneer de olie goed heet is, de tempeh 4 - 5 minuten.
Snijd de lente-ui in fijne ringen. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper (let op: pikant! Gebruik naar smaak) en snijd fijn. Meng in een kleine kom de rode peper met de sesamolie, de lente-ui en de helft van de wittewijnazijn. Breng op smaak met peper en zout.
Meng in een saladekom de mayonaise met de overige sojasaus. Breng op smaak met peper en zout. Snijd de komkommer in schijfjes. Voeg de komkommer en de sojabonen toe aan de saladekom en schep goed om. Meng de suiker, een snuifje zout en de overige wittewijnazijn door de rijst.
Verdeel de rijst over diepe borden. Leg de miso-courgette en de tempeh erbovenop. Verdeel de sojabonen-komkommersalade ernaast. Garneer met de lente-ui-salsa en de cashewnoten.