In Spanje serveren ze tapas, in het oostelijke deel van de Middellandse Zee krijg je mezze op je bord. Een ideaal gerecht om met z'n allen van te smullen!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
1 stuk(s)
Gekonfijte kippendij
1.5 tl
Sumak
9.9 gram
Harissa
250 gram
Krieltjes
½ stuk(s)
Rode ui
1 stuk(s)
Tomaat
100 gram
Bimi broccoli
20 gram
Tahin
10 gram
Verse basilicum en munt
10 gram
Pistachenoten
25 gram
Witte kaas
(Bevat: Melk (inclusief lactose))
1.5 tl
Wittewijnazijn
1 tl
Honing [of plantaardig alternatief]
1.5 el
Olijfolie
naar smaak
Peper en zout
½ el
Extra vierge olijfolie
Verwarm de oven voor op 220 graden. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de krieltjes. Was de krieltjes grondig en halveer ze. Snijd de helft van de rode ui in parten en snipper de andere helft heel fijn.
Kook de krieltjes, afgedekt, 8 minuten in de pan. Leg de gekonfijte kippendij in een ovenschaal. Giet de krieltjes af en spoel met koud water. Laat goed uitlekken en meng daarna in een grote kom met 1 el olijfolie per persoon, de uiparten en de harissa. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de krieltjes over een bakplaat met bakpapier en bak samen met de gekonfijte kippendij 20 - 25 minuten in de oven.
Snijd de pruimtomaat in blokjes en snijd het basilicum grof. Maak in een saladekom een dressing van per persoon: 1 tl wittewijnazijn, 1/2 el extra vierge olijfolie, peper en zout. Meng de tomaat, basilicum, de helft van de gesnipperde ui en de sumak met de dressing. Zet opzij en schep af en toe om.
Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Bak de broccolini samen met de overige gesnipperde ui 4 minuten aan. Voeg 2 el water per persoon toe, dek af met het deksel en bak nog 5 minuten. Snijd ondertussen de munt fijn en hak de pistachenoten grof. Meng de tahin in een kleine kom met per persoon: 1 tl honing en 1/2 tl wittewijnazijn.
Schep de broccolini in een mooie schaal, breng op smaak met peper en zout en verdeel de tahin-dressing erover. Garneer met de munt en de pistachenoten.
Tip: Tahin is gemaakt van sesamzaadjes en is rijk aan calcium, ijzer en gezonde vetten.
Verbrokkel de witte kaas en verdeel over de krieltjes. Serveer de gekonfijte kippendij, harissakrieltjes met ui en witte kaas, tomatensalade en broccolini op tafel en laat iedereen zelf opscheppen.