Aubergine met za'atar en tomatencouscous
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Aubergine met za'atar en tomatencouscous

Aubergine met za'atar en tomatencouscous

met yoghurt-tahinsaus en witte kaas

Za’atar is een groene kruidenmelange die heel populair is in het Midden-Oosten. Deze kruidige, frisse melange dankt zijn smaak aan ingrediënten zoals sumak en tijm.

Labels:
Extra groente
Veggie
Allergenen:
Tarwe
Sesamzaad
Melk (inclusief lactose)
Eieren
Amandelnoten
Pinda's

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd35 minuten
Oventijd30 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

75 gram

Volkoren couscous

(Bevat Tarwe Kan bevatten Mosterd, Soja, Lupine)

1 stuk(s)

Knoflookteen

½ stuk(s)

Ui

½ stuk(s)

Aubergine

¼

Tomatenpuree

125 gram

Rode kerstomaten

½ zakje(s)

Afrikaanse kruidenmix

½ zakje(s)

Za'atar

(Bevat Sesamzaad)

40 gram

Tahinsaus

(Bevat Melk (inclusief lactose), Eieren, Sesamzaad)

5 gram

Verse bladpeterselie en munt

25 gram

Witte kaas

(Bevat Melk (inclusief lactose))

10 gram

Gezouten amandelen

(Bevat Amandelnoten, Pinda's Kan bevatten Noten, Sesamzaad)

Zelf toevoegen

175 ml

Zoutarme groentebouillon

1.5 el

Olijfolie

½ tl

Zwarte balsamicoazijn

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)815 kcal
Energie (kJ)3411 kJ
Vetten43 g
waarvan verzadigd8.9 g
Koolhydraten75.4 g
waarvan suikers18.5 g
Vezels12.1 g
Eiwitten24.3 g
Zout3.3 g

Benodigdheden

Kom
Bakplaat met bakpapier
Pan met deksel
Ovenschaal

Instructies

Aubergine bakken
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Pers de knoflook of snijd fijn. Meng in een kom de helft van de knoflook met per persoon: 1 1/2 tl za'atar, 1/2 el olijfolie en 1/2 tl zwarte balsamicoazijn. Breng op smaak met peper en zout. Snijd de aubergine in de lengte kwarten. Voeg de auberginestukken toe aan de kom en meng door de za'atar-olie. Verdeel de aubergine over een bakplaat met bakpapier en bak 30 minuten in de oven.

Couscous voorbereiden
2

Snipper ondertussen de ui. Bereid 175 ml bouillon per persoon (zie Tip). Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een pan met deksel op middelhoog vuur. Fruit de ui en de overige knoflook 2 - 3 minuten. Voeg vervolgens 1 el tomatenpuree per persoon toe en bak al roerend 1 - 2 minuten tot de tomatenpuree donker kleurt.

Tip: Let jij op je zoutinname? Bereid dan 75 ml bouillon per persoon en vul aan met 100 ml kokend water per persoon.

Couscous wellen
3

Blus de tomatenpuree af met de bouillon en breng aan de kook. Voeg de couscous toe en meng goed door. Haal de pan van het vuur en laat afgedekt staan tot gebruik.

Tomaten roosteren
4

Meng in een ovenschaal de cherrytomaten met 1/2 el olijfolie per persoon en breng op smaak met peper en zout. Rooster de tomaten de laaste 12 - 15 minuten bij de aubergine in de oven.

Couscous afmaken
5

Snijd de bladpeterselie en munt fijn. Hak de amandelen grof. Meng de geroosterde cherrytomaten en 1 1/2 tl Afrikaanse kruiden per persoon door de couscous. Breng eventueel nog op smaak met peper en zout.

Serveren
6

Verdeel de tomatencouscous over de borden. Leg de aubergine met za'atar erop. Besprenkel met de tahinsaus. Verkruimel de witte kaas erover. Garneer met de verse kruiden en amandelen.

Weetje: Aubergine is een veelzijdige groente. Wist je dat het vol zit met ijzer en vitamine C?