Rijst in tomatenroomsaus met serranoham
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Rijst in tomatenroomsaus met serranoham

Rijst in tomatenroomsaus met serranoham

met sperziebonen en geschaafde amandelen

Serranoham wordt traditioneel op grote hoogtes gedroogd, en is daarom ook vernoemd naar het Spaanse woord voor gebergte: sierra.

Labels:
Caloriebewust

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd25 minuten
Oventijd25 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

85 gram

Witte langgraanrijst

100 gram

Sperziebonen

40 gram

Serranoham

1 stuk(s)

Knoflookteen

5 gram

Amandelschaafsel

0.99 tl

Paprikapoeder

⅓ pak(ken)

Tomatenblokjes met knoflook en ui

½ stuk(s)

Tomaat

2.5 gram

Verse krulpeterselie

25 gram

Biologische zure room

Zelf toevoegen

¼ el

[Plantaardige] boter

½ el

Olijfolie

naar smaak

Peper en zout

1 tl

Wittewijnazijn

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)299 kcal
Energie (kJ)1251 kJ
Vetten19.5 g
waarvan verzadigd6.3 g
Koolhydraten10.6 g
waarvan suikers2.6 g
Vezels5 g
Eiwitten17.5 g
Zout2.3 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Koekenpan
Hapjespan met deksel

Instructies

Rijst koken
1
  • Breng ruim water met een snuf zout aan de kook in een pan met deksel voor de rijst.
  • Kook de rijst 12 - 15 minuten. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen.
  • Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en snijd doormidden.
  • Snijd de serranoham in reepjes. Pers of snijd de knoflook fijn.

Tip: Sperziebonen zijn rijk aan kalium, wat bijdraagt aan behoud van een gezonde bloeddruk. En rijk aan ijzer en foliumzuur, belangrijke voedingsstoffen voor een energiek gevoel.

Sperziebonen koken
2
  • Breng 100 ml water per persoon aan de kook in een hapjespan met deksel. Voeg de sperziebonen en een snuf zout toe en kook afgedekt 6 minuten.
  • Verhit een koekenpan zonder olie op middelhoog vuur. Rooster de amandelen tot ze bruin worden. Haal uit de pan en bewaar apart.
  • Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in dezelfde koekenpan. Voeg de knoflook en 1 tl paprikapoeder per persoon toe en bak 1 minuut.
  • Voeg de tomatenblokjes met ui en 1 el water per persoon toe en laat 4 minuten pruttelen.
Saus bereiden
3
  • Giet het overtollige water van de boontjes weg en voeg 1/4 el roomboter per persoon en de serranoham toe. Bak nog 3 - 4 minuten.
  • Snijd de tomaat in blokjes. Snijd de krulpeterselie fijn.
  • Blus de tomatensaus af met 1 tl wittewijnazijn per persoon en verlaag het vuur. Voeg de zure room toe en laat 1 minuut meekoken.

Tip: Wist je dat peterselie per 100 g ongeveer 3 keer zoveel ijzer bevat als 100 g biefstuk? Je beruikt natuurlijk geen 100 g, maar 5 g per persoon draagt ook al enorm bij aan je ijzerinname! En, wist je dat ze in mediterrane landen wel grote hoeveelheden peterselie in gerechten verwerken? Zoals wij sla gebruiken, gebruiken zij hele bossen peterselie.

Serveren
4
  • Voeg de rijst, de gesneden tomaat en de helft van de peterselie toe aan de saus. Breng op smaak met peper en zout en schep goed om.
  • Verdeel de rijst in tomatenroomsaus over de borden.
  • Schep de sperziebonen en serranoham erbij.
  • Garneer met de geschaafde amandelen en de overige peterselie.