In dit recept maak je zelf gembermayonaise. Deze mayonaise vormt de perfecte combinatie met de Aziatische-stijl hamburger.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
½ stuk(s)
Ui
½ stuk(s)
Wortel
½ stuk(s)
Gele wortel
2 cm
Verse gember
100 gram
Rundergehakt
½ zakje(s)
Zoete Aziatische saus
(Bevat Soja, Tarwe)
15 gram
Panko paneermeel
½ zakje(s)
Gomasio
(Bevat Sesamzaad)
25 gram
Mayonaise
(Bevat Mosterd, Eieren)
¼ head
Botersla
1 stuk(s)
Wortelbroodje
10 gram
Gezouten pinda's
naar smaak
Extra vierge olijfolie
¼ el
Zonnebloemolie
0.12 stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
½ el
[Plantaardige] boter
1 tl
Honing [of plantaardig alternatief]
1 el
Rodewijnazijn
1 tl
Suiker
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de rode ui in dunne halve ringen. Meng in een kom per persoon: 1 el rodewijnazijn, 1 tl suiker en een snuf zout. Voeg de rode ui toe aan de kom. Zet opzij tot gebruik en schep af en toe om. Was de wortels en snijd ze in de lengte in kwarten. Snijd eventueel de dikkere wortels in zessen of achten.
Verwarm de roomboter in een grote hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Leg de wortelstengels naast elkaar in de pan en bak 2 minuten. Voeg 50 ml water per persoon toe en verkruimel 1/8 groentebouillonblokje per persoon boven de pan. Dek de pan af en stoof de wortels 12 - 15 minuten op laag vuur.
Tip: Wortel zit boordevol vitamine A - goed voor de groei, de gezondheid van je huid, haar en nagels en een goede werking van je ogen en afweersysteem. Het zit bijvoorbeeld ook in boerenkool, spinazie, broccoli en ei.
Rasp ondertussen de gember met een fijne rasp. Kneed in een kom het rundergehakt met de zoete Aziatische saus, de panko, 1/3 van de geraspte gember, peper en zout. Vorm met je handen 1 burger per persoon. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur met 1/4 el zonnebloemolie per persoon. Bak de hamburgers 3 - 4 minuten per kant, of tot ze gaar zijn.
Bak ondertussen de broodjes 4 - 5 minuten in de oven. Haal het deksel van de hapjespan met de wortelstengels en giet het eventuele overige vocht af. Voeg de honing en gomasio toe aan de wortels en laat de wortels 1 - 2 minuten glaceren. Breng op smaak met peper en zout.
Meng de mayonaise in een kleine kom met de overige geraspte gember (zie Tip). Pluk 2 bladeren per persoon van de botersla om op de hamburger te leggen. Snijd de rest van de botersla grof en meng in een saladekom met extra vierge olijfolie naar smaak. Breng op smaak met peper en zout.
Tip: Let jij op je calorie-inname? Vervang dan de mayonaise door een yoghurt-mayonaise sausje. Meng per persoon: 1 tl van de mayonaise met 2 el yoghurt, peper en zout. Net zo lekker en minder calorierijk. Houd je van pittig? Voeg dan ook een beetje sambal toe aan de mayonaise.
Snijd het broodje doormidden en besmeer beide kanten met de gembermayonaise. Beleg met de apart gehouden botersla, vervolgens de hamburger en tot slot een schep gepekelde rode ui. Bestrooi met een deel van de pinda's. Meng de overige ui en pinda's door de salade en serveer samen met de wortels naast de hamburger.