Zeeuwse mosselen met spekjes en krieltjes
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Zeeuwse mosselen met spekjes en krieltjes

Zeeuwse mosselen met spekjes en krieltjes

Met venkel en prei

Dit gerecht bewijst dat zee en land prima samengaan: mosselen en spekjes vormen een uitstekende combinatie. De mosselen van onze leverancier Neeltje Jans zijn echte Zeeuwse mosselen met het keurmerk Zeker Zeeuws. Kijk op onze blog voor het verslag van ons bezoek aan Zeeland!

Labels:
Eet mij eerst
Chef's Choice
Allergenen:
Weekdieren
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd35 minuten
Oventijd
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

250 gram

Krieltjes

100 gram

Prei

100 gram

Venkel

1 stuk(s)

Knoflookteen

25 gram

Spekblokjes

½ tl

Gedroogde tijm

750 gram

Mosselen

(Bevat Weekdieren)

Zelf toevoegen

2 el

Olijfolie

150 ml

Groentebouillon

½ el

Wittewijnazijn

½ el

Mosterd

naar smaak

Peper en zout

1 el

Roomboter

(Bevat Melk (inclusief lactose))

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3272 kJ
Energie (kcal)782 kcal
Vetten43 g
waarvan verzadigd15.7 g
Koolhydraten62 g
waarvan suikers8.7 g
Vezels10 g
Eiwitten31 g
Zout3.6 g

Benodigdheden

Hapjespan met deksel
Grote pan

Instructies

Krieltjes bereiden
1

Was de krieltjes, halveer en snijd eventuele grotere krieltjes in kwarten. Verhit de helft van de olijfolie in een hapjespan met deksel en bak de krieltjes 25 – 30 minuten, afgedekt, op middelhoog vuur. Schep regelmatig om, haal na 20 minuten de deksel van de pan en bestrooi met peper en zout.

Mosselen wassen
2

Halveer ondertussen de prei in de lengte en snijd vervolgens in dunne ringen. Snijd de venkel in kwarten, verwijder de harde kern en snijd in smalle reepjes. Snijd het eventuele venkelloof fijn. Pers of snijd de knoflook fijn en bereid de bouillon. Spoel de mosselen goed af onder de koude kraan en gooi eventuele kapotte mosselen weg.

Spekblokjes bakken
3

Verhit een grote soep- of mosselpan met deksel, zonder olie, op middellaag vuur en bak de spekblokjes in 3 – 4 minuten knapperig. Haal de spekblokjes uit de pan en bewaar apart.

Groenten bakken
4

Verhit de overige olijfolie in dezelfde grote soep- of mosselpan en bak de prei en venkel 5 – 7 minuten op middellaag vuur, of totdat ze zacht zijn. Voeg de tijm en knoflook toe en bak nog 1 minuut.

Mosselen stoven
5

Voeg de mosselen toe aan de soep- of mosselpan en schep goed om. Doe er de wittewijnazijn en de bouillon bij en stoom de mosselen, afgedekt, 7 – 10 minuten op hoog vuur, of totdat ze open gaan. Schep de mosselen halverwege om. Roer de mosterd en roomboter door de mosselen en breng op smaak met peper en zout. Gooi de mosselen die niet open gaan weg.

Serveren
6

Verdeel de mosselen met hun kookvocht en de groenten over diepe borden of kommen. Bestrooi met de knapperige spekjes, garneer met het venkelloof en serveer met de gebakken krieltjes.