De steak in dit recept is niet van rundvlees gemaakt, maar van knolselderij. Dat maakt dit gerecht vegetarisch, gezond en ook nog eens erg lekker.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
¼ stuk(s)
Knolselder
(Bevat: Selderij)
100 gram
Passata
½ stuk(s)
Ui
1 stuk(s)
Knoflookteen
20 gram
Rucola en veldsla
100 gram
Aardappelen
½ bol(len)
Mozzarella
(Bevat: Melk (inclusief lactose))
0.48 stuk(s)
Ei
(Bevat: Ei)
25 gram
Panko paneermeel
(Bevat: Tarwe)
½ zakje(s)
Italiaanse kruiden
5 gram
Vers basilicum
naar smaak
Extra vierge olijfolie
¾ tl
Zwarte balsamicoazijn
1 el
Olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Was of schil de aardappelen en snijd in parten. Verhit per persoon: 1/2 el olijfolie en 1/4 zakje Italiaanse kruiden in een hapjespan met deksel en bak de parten afgedekt 30 - 35 minuten op middelhoog vuur. Haal na 20 minuten het deksel van de pan. Schep regelmatig om. Breng op smaak met peper en zout.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de onderkant van de knolselderij af. Snijd per persoon 2 plakken knolselderij van maximaal 1 cm dik. Verwijder vervolgens de schil van elke plak (zie Tip). Klop de eieren los in een diep bord met peper en zout. Voeg de panko in een ander diep bord. Dep de knolselderij droog met keukenpapier en haal eerst door het eimengsel en daarna door de panko.
Tip: Je krijgt een grote knolselderij. Van de overige knolselderij kun je de volgende dag bijvoorbeeld groentenfrietjes snijden en frituren, roosteren in de oven of een knolselderijsoep maken.
Smeer de knolselderijsteaks in met 1/2 el olijfolie per persoon en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Bak ze in 15 - 20 minuten gaar in de voorverwarmde oven. Snipper ondertussen de ui. Pers de knoflook of snijd fijn. Verhit 1/4 el olijfolie per persoon in een steelpan op middelhoog vuur. Fruit de knoflook en ui 2 - 3 minuten. Voeg de passata toe met per persoon: 1/2 tl zwarte balsamicoazijn en 1/4 zakje Italiaanse kruiden. Breng aan de kook en laat de saus inkoken op laag vuur. Roer regelmatig door en breng op smaak met peper en zout. Snijd ondertussen de mozzarella in plakjes en het basilicum grof.
Verdeel vervolgens de tomatensaus over de steaks en beleg met de mozzarellaplakjes. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de overige panko tussen de steaks voor de garnering. Bak het geheel nog 8 - 10 minuten in de oven, of tot de kaas gesmolten is (zie Tip)
Tip: Prik met je vork door het midden van de knolselderijsteak. Is deze nog wat aan de harde kant, laat nog wat verder in de oven garen.
Meng ondertussen de sla in een saladekom met 1/4 tl zwarte balsamicoazijn per persoon en wat extra vierge olijfolie naar smaak. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de knolselderijsteaks over de borden. Garneer de krokante panko en basilicum over de steaks. Serveer met de aardappelen en frisse salade.
Tip: Wist je dat knolselderij meer vezels bevat dan de meeste andere groenten? Vezels zijn belangrijk voor een goede darmwerking en zorgen voor een langdurig verzadigd gevoel na de maaltijd.