Zelfs met deze Italiaanse klassieker valt te variëren - zoals de Napolitaanse parmigiana di zucchine of carciofi, waar ze de aubergine vervangen door courgette of artisjok.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
½ stuk(s)
Aubergine
½ stuk(s)
Ui
1 stuk(s)
Knoflookteen
5 gram
Vers basilicum
⅓ zakje(s)
Italiaanse kruiden
1 pak(ken)
Tomatenblokjes
200 gram
Passata
20 gram
Parmigiano Reggiano DOP
(Bevat: Melk (inclusief lactose))
½ bol(len)
Buffelmozzarella
(Bevat: Melk (inclusief lactose))
1 stuk(s)
Wit tarwebroodje
½ el
Zwarte balsamicoazijn
naar smaak
Peper en zout
2.5 el
Olijfolie
2 el
Bloem
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aubergine in de lengte in plakken van 1/2 cm dik. Bestrooi de plakken aan beide kanten royaal met zout en leg in een vergiet. Laat het zout intrekken (zie Tip). Snipper de ui en pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de blaadjes basilicum in reepjes.
Tip: Het zout onttrekt het vocht van de aubergine. Zo wordt hij tijdens het bakken lekker sappig en blijft hij smaakvoller.
Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een hapjespan met deksel op middelmatig vuur. Voeg de knoflook, ui en Italiaanse kruiden toe. Bak 3 - 4 minuten. Blus af met 1/2 el zwarte balsamicoazijn per persoon, de tomatenblokjes en de passata. Roer goed en breng op smaak met peper, zout en de helft van het basilicum. Kook het geheel, afgedekt, 10 - 15 minuten zachtjes.
Tip: Wist je dat tomaten veel voordelen hebben voor je gezondheid? Ze zijn rijk aan vitamine A, C, E én lycopeen. Lycopeen is een antioxidant en beschermt onze cellen tegen schadelijke invloeden.
Rasp de parmigiano reggiano fijn. Scheur of snijd de buffelmozzarella in kleine stukken. Snijd een halve ciabatta per persoon in grove stukken en meng in een kom met 1/2 el olijfolie per persoon, peper en zout. Verspreid 2 el bloem per persoon, peper en zout over een groot bord. Dep de plakken aubergine goed droog met keukenpapier en schraap het zout eraf. Wentel de plakken dan door de bloem.
Verhit 1 el olijfolie per persoon in een koekenpan op hoog vuur. Bak de helft van de aubergineplakken in 4 - 6 minuten goudbruin. Keer ze halverwege om. Haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Verhit opnieuw 1/2 el olijfolie per persoon in dezelfde koekenpan en herhaal met de overige aubergineplakken.
Verdeel een beetje tomatensaus over de bodem van een ovenschaal. Leg 1/3 van de aubergineplakken erop en schep 1/3 van de tomatensaus erover. Bestrooi met 1/3 van de parmigiano reggiano en 1/3 van de buffelmozzarella. Herhaal dit met de overige aubergineplakken, tomatensaus en kaas. Verdeel de ciabattacroutons over de bovenkant en bak 10 - 15 minuten in de oven. Bak de laatste 6 minuten de overige ciabatta mee in de oven.
Verdeel de melanzane alla parmigiana over de borden en garneer met het overige basilicum. Serveer met de overige ciabatta.