Kruidige dahl met zoete aardappel
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Kruidige dahl met zoete aardappel

Kruidige dahl met zoete aardappel

met spinaziesalade en een frisse saus van buffelyoghurt

Vandaag staat er een klassiek Indiaas gerecht op het menu. Het woord 'dahl' verwijst naar allerlei soorten peulvruchten, maar traditioneel vormen linzen de basis van deze dikke, kruidige soep. Dit gerecht bevat bijna de helft van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vezels en de kalium in de spinazie draagt bij aan een gezonde bloeddruk.

Labels:
Caloriebewust
Eet mij eerst
Veggie
Allergenen:
Mosterd
Gluten
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd35 minuten
Oventijd
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

100 gram

Zoete aardappel

1 stuk(s)

Knoflookteen

½ stuk(s)

Rode ui

1 cm

Verse gember

1 tl

Gemalen komijnzaad

½ tl

Geel mosterdzaad

(Bevat Mosterd)

½ tl

Gemalen kurkuma

50 gram

Spinazie

(Kan bevatten Selderij)

1 stuk(s)

Pruimtomaat

10 gram

Verse bladpeterselie en koriander

½ pak(ken)

Voorgekookte linzen

1 stuk(s)

Pitabroodje

(Bevat Gluten)

50 gram

Buffelyoghurt

(Bevat Melk (inclusief lactose))

¼ stuk(s)

Citroen

Zelf toevoegen

250 ml

Groentebouillon

¾ el

Roomboter

(Bevat Melk (inclusief lactose))

¼ tl

Extra vierge olijfolie

½ tl

Wittewijnazijn

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)2481 kJ
Energie (kcal)593 kcal
Vetten18 g
waarvan verzadigd8.8 g
Koolhydraten80 g
waarvan suikers13.9 g
Vezels13 g
Eiwitten20 g
Zout4.9 g

Benodigdheden

Kleine kom
Hapjespan met deksel
Saladekom
Zeef

Instructies

Voorbereiden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bereid de bouillon. Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes van 1 – 2 cm. Pers de knoflook of snijd fijn. Snipper de rode ui en rasp de gember of snijd fijn. Meng in een kleine kom het gemalen komijnzaad, het mosterdzaad en de kurkuma.

Specerijen bakken
2

Voeg de gedroogde specerijen toe aan een hapjespan met deksel en bak, zonder olie, 1 – 2 minuten of tot ze beginnen te geuren. Voeg vervolgens de roomboter toe, laat smelten en voeg de rode ui, gember en 3/4 van de knoflook toe. Bak nog 2 – 3 minuten.

Bakken
3

Voeg de blokjes zoete aardappel toe aan de hapjespan en bak, afgedekt, nog 1 – 2 minuten. Voeg de bouillon toe en laat het geheel op laag vuur 15 minuten, afgedekt, zachtjes koken. Haal de laatste 5 minuten het deksel van de pan, zodat de bouillon iets kan inkoken.

Salade maken
4

Scheur of snijd ondertussen de spinazie klein. Maak in een saladekom een dressing van de extra vierge olijfolie en wittewijnazijn. Breng op smaak met peper en zout. Snijd de pruimtomaat in kwarten. Meng de pruimtomaat en de helft van de spinazie met de dressing. Snijd de bladpeterselie en koriander grof. Laat de linzen uitlekken in een zeef.

Dahl afmaken
5

Voeg de rest van de spinazie en de linzen toe aan de hapjespan. Roer goed door, tot de spinazie is geslonken. Laat de dahl nog 3 – 5 minuten op laag vuur pruttelen. Bak ondertussen de pitabroodjes 2 – 3 minuten in de oven of toast ze in een broodrooster. Meng in een kleine kom de overige knoflook en 1/3 deel van de verse kruiden met de buffelyoghurt. Breng op smaak met zout en peper. Snijd de citroen in kwarten.

Serveren
6

Verdeel de dahl over de borden. Serveer de salade ernaast. Snijd de pita's door de helft en steek deze in de dahl. Garneer met de citroenpartjes en de overige verse kruiden. Zet de yoghurtsaus op tafel, zodat iedereen deze zelf naar wens kan toevoegen.