Receptontwikkelaar Sarah: "Ik ben gek op de Midden-Oosterse keuken: kruidige, hartverwarmende gerechten met gebalanceerde smaken. Deze voorliefde heb ik in dit gerecht kunnen samenbrengen met mijn lievelingsgroente, de aubergine!"
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
75 gram
Volkoren couscous
(Bevat: Gluten, Tarwe Kan bevatten: Mosterd, Soja, Lupine)
1 stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Ui
½ stuk(s)
Aubergine
¼
Tomatenpuree
125 gram
Rode kerstomaten
½ zakje(s)
Afrikaanse kruidenmix
20 gram
Tahinsaus
(Bevat: Melk (inclusief lactose), Ei, Sesamzaad)
5 gram
Verse bladpeterselie en munt
(Kan bevatten: Selderij)
25 gram
Witte kaas
(Bevat: Melk (inclusief lactose))
10 gram
Gezouten amandelen
(Bevat: Amandelnoten, Pinda's Kan bevatten: Noten, Sesamzaad)
½ zakje(s)
Midden-Oosterse kruidenmix
175 ml
Zoutarme groentebouillon
1.5 el
Olijfolie
½ tl
Zwarte balsamicoazijn
1 el
Water voor saus
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Pers de knoflook of snijd fijn. Meng in een kom de Midden-Oosterse kruidenmix met de helft van de knoflook en per persoon: 1/2 el olijfolie en 1/2 tl zwarte balsamicoazijn. Breng op smaak met peper en zout. Snijd de aubergine in de lengte kwarten. Voeg de auberginestukken toe aan de kom en meng door de za'atar-olie. Verdeel de aubergine over een bakplaat met bakpapier en bak 30 minuten in de oven.
Meng in een ovenschaal de cherrytomaten met 1/2 el olijfolie per persoon en breng op smaak met peper en zout. Rooster de tomaten de laatste 12 - 15 minuten bij de aubergine in de oven.
Snipper ondertussen de ui. Bereid 175 ml bouillon per persoon (zie Tip). Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een pan met deksel op middelhoog vuur. Fruit de ui en de overige knoflook 2 - 3 minuten. Voeg vervolgens 1 el tomatenpuree per persoon toe en bak al roerend 1 - 2 minuten tot de tomatenpuree donker kleurt.
Tip: Let jij op je zoutinname? Bereid dan 75 ml bouillon per persoon en vul aan met 100 ml kokend water per persoon.
Blus de tomatenpuree af met de bouillon en breng aan de kook. Voeg de couscous toe en meng goed door. Haal de pan van het vuur en laat afgedekt staan tot gebruik.
Snijd de bladpeterselie en munt fijn. Hak de amandelen grof. Meng de geroosterde cherrytomaten en de Afrikaanse kruidenmix door de couscous. Breng eventueel nog op smaak met peper en zout.
Verdeel de tomatencouscous over de borden. Leg de aubergine met za'atar erbovenop. Besprenkel met de tahinsaus. Verkruimel de witte kaas erover. Garneer met de verse kruiden en amandelen.
Weetje: Aubergine is een veelzijdige groente. Wist je dat het vol zit met ijzer en vitamine C?