Haal je plancha tevoorschijn! In dit recept gebruik je citroengras als prikkers voor de spiesjes met in teriyakisaus gemarineerde kip. De gegrilde aubergine past bovendien perfect bij de Japanse smaken van dit gerecht.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
100 gram
Teriyakisaus
(BevatGlutenbevattende granen, Soja)1 stuk(s)
Aubergine
2 stuk(s)
Bosui
2 stuk(s)
Vers citroengras
170 gram
Basmatirijst
10 gram
Sesamzaad
(BevatSesamzaadKan bevattenNoten, Pinda's)200 gram
Kipfiletstukjes
2 el
Zonnebloemolie
2 tl
Wittewijnazijn
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 210 °C (of 190 °C voor een heteluchtoven), of gebruik een plancha als je deze hebt. Snijd de aubergine in blokjes van 2 cm. Leg de aubergineblokjes op een bakplaat met bakpapier of op de plancha. Schenk er een flinke scheut zonnebloemolie overheen en breng op smaak peper en zout. Meng door elkaar. Bak 25 - 30 minuten in het midden van de oven, of 8 - 12 minuten op de plancha (test met een mes of ze gaar zijn).
Meng de kip in een kom met de helft van de teriyakisaus en zet in de koelkast. Scheid het witte en het groene deel van de bosui en snijd het groene deel fijn. Snijd de onderkant van het citroengras en verwijder de buitenste 2 harde lagen van het citroengras.
Breng ruim gezouten water aan de kook in een pan met deksel en kook de rijst, afgedekt, 12-14 minuten. Giet af, breng de rijst op smaak met 1 tl wittewijnazijn of rijstazijn per persoon en zet afgedekt opzij.
Haal ondertussen de kip uit de koelkast. Rijg 4 - 5 stukjes kip aan elke stengel citroengras (gebruik de smalste kant). De stukjes moeten vrij dicht op elkaar zitten. Voeg, wanneer de aubergine nog 10 minuten moet bakken, de spiesjes toe aan de bakplaat, naast de aubergine. Bak samen 8 - 10 minuten in de oven. Draai ze halverwege om. Op de plancha moeten de spiesjes 5 - 7 minuten bakken.
Haal de spiesjes en de aubergine uit de oven als ze gaar zijn. Meng de aubergineblokjes in een kom met de rest van de teriyakisaus.
Schep de rijst in een diep bord of in een kom. Leg de aubergine en de spiesjes erbovenop. Bestrooi met sesamzaad en het groene deel van de bosui.