Zweedse stijl gehaktballetjes in roomsaus
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Zweedse stijl gehaktballetjes in roomsaus

Zweedse stijl gehaktballetjes in roomsaus

met cranberrychutney, krieltjes en broccoli

Broccoli is echt een supergroente! Het bevat namelijk een grote hoeveelheid aan vitaminen, is zeer vezelrijk én zit boordevol ijzer.

Labels:
Familie
Allergenen:
Melk (inclusief lactose)
Soja
Tarwe
Sesamzaad
Selderij

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd30 minuten
Oventijd20 minuten
MoeilijkheidMakkelijk

Ingrediënten

Hoeveelheden

160 gram

Broccoli

250 gram

Krieltjes

100 ml

Culinaire room

(Bevat Melk (inclusief lactose))

4 stuk(s)

Gehaktballetjes van varken en rund

(Kan bevatten Soja, Tarwe, Eieren, Mosterd, Selderij)

10 ml

Sojasaus

(Bevat Soja, Tarwe)

40 gram

Cranberrychutney

¼ zakje(s)

Gomasio-tuinkruidenmix

(Bevat Sesamzaad, Selderij)

½ stuk(s)

Ui

Zelf toevoegen

1 tl

Mosterd

1 tl

Bloem

½ el

[Plantaardige] boter

50 ml

Zoutarme groentebouillon

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)909 kcal
Energie (kJ)3804 kJ
Vetten50.4 g
waarvan verzadigd23.5 g
Koolhydraten75.4 g
waarvan suikers24.5 g
Vezels15.4 g
Eiwitten17 g
Zout3.1 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Koekenpan
Garde

Instructies

Voorbereiden
1
  • Bereid de bouillon.
  • Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de krieltjes en de broccoli (zie Tip).
  • Snipper de ui. Snijd de bloem van de broccoli in roosjes en de steel in blokjes.
  • Was de krieltjes, halveer en snijd eventuele grote krieltjes in kwarten.

Tip: Kook je voor meer dan 4 personen? Gebruik dan twee pannen om de krieltjes en de broccoli afzonderlijk te koken.

Koken
2
  • Kook de krieltjes, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar.
  • Kook de broccoli de laatste 4 - 6 minuten mee met de krieltjes, of tot deze ook gaar is. Giet daarna af.
  • Halveer de gehaktballetjes.

Tip: Broccoli is rijk aan onder andere calcium, kalium, ijzer en vitamine B, C en E.

Gehaktballetjes bakken
3
  • Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de gehaktballetjes in 2 - 3 minuten bruin. Haal uit de pan en bewaar apart. Ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn.
  • Voeg de ui toe aan de koekenpan en fruit 1 - 2 minuten. Voeg de sojasaus, kookroom, groentebouillon, mosterd en bloem toe aan de koekenpan (zie Tip). Meng het geheel met een garde en laat de saus 5 - 6 minuten inkoken. Voeg eventueel wat extra bloem toe als de saus te dun blijft.
  • Voeg de gehaktballetjes weer toe en verhit nog 6 - 8 minuten.

Tip: Deze maaltijd is calorierijk. Let jij op je calorie-inname? Halveer dan de hoeveelheid van alle ingrediënten voor de saus. Je serveert iets minder saus, maar laat heel wat calorieën achterwege. Serveer eventueel ook 200 gram krieltjes per persoon. De overige krieltjes kun je de volgende dag bijvoorbeeld in een koude aardappelsalade verwerken.

Serveren
4
  • Verdeel de krieltjes en broccoli over de borden en garneer met de gomasio-tuinkruidenmix.
  • Schep de balletjes met de saus ernaast.
  • Serveer de cranberrychutney erbij.