Skip to main content
Gratin dauphinois met koolvis en spekjes
Gratin dauphinois met koolvis en spekjes

Gratin dauphinois met koolvis en spekjes

met courgette, prei en verse rozemarijn

Koolvis is een witvis en familie van de kabeljauw - hij wordt geprezen om zijn zachte textuur en volle smaak.

Labels:
Caloriebewust
Allergenen:
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd55 minuten
Oventijd15 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

25 gram

Spekreepjes

½ stuk(s)

Prei

½ stuk(s)

Courgette

1 stuk(s)

Knoflookteen

100 ml

Culinaire room

(Bevat: Melk (inclusief lactose))

½ stuk(s)

Laurierblad

½ takje(s)

Verse rozemarijn

0.16 zakje(s)

Quatre épices

25 gram

Geraspte emmentaler

1 stuk(s)

Koolvishaasje

150 gram

Aardappelen

Zelf toevoegen

¼ el

Olijfolie

naar smaak

Peper en zout

5 ml

[Plantaardige] melk

Voedingswaarden

Energie (kcal)694 kcal
Energie (kJ)2904 kJ
Vetten39 g
waarvan verzadigd20 g
Koolhydraten44 g
waarvan suikers11 g
Vezels3.2 g
Eiwitten40 g
Zout1 g

Benodigdheden

Ovenschaal
Steelpan
Schuimspaan

Instructies

Voorbereiden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Verhit een steelpan, zonder olie, op middelhoog vuur en bak de spekblokjes in 5 - 6 minuten knapperig. Haal uit de pan en leg in een ovenschaal. Halveer de prei en snijd in dunne halve ringen. Snijd de helft van de courgette in dunne plakjes van 5 mm dik en de overige helft in blokjes. Pel de knoflookteen en kneus hem. Voeg de prei en de courgetteblokjes toe aan de ovenschaal met de spekblokjes.

Saus maken
2

Voeg aan dezelfde steelpan de kookroom, een scheutje melk, het laurierblad, de knoflookteen en het takje rozemarijn toe (zie Tip). Breng de saus op smaak met peper en zout en voeg per persoon 1/2 tl quatre épices toe. Meet de quatre épices goed af, anders gaat hij overheersen. Verwarm 5 minuten op middelmatig vuur, maar breng niet aan de kook. Schep de kruiden uit het roommengsel met een schuimspaan en voeg de helft van de geraspte emmentaler toe. Roer goed door zodat de kaas smelt.

Tip: Let jij op je calorie-inname? Vervang dan de helft van de kookroom door 50 ml melk of bouillon.

Mengen
3

Leg de koolvis bij de groenten en spekjes in de ovenschaal. Voeg 1/4 el olijfolie per persoon toe, breng alles op smaak met peper en zout en meng met de inhoud van de ovenschaal.

Tip: De koolvis in dit gerecht is rijk aan jodium – een belangrijk mineraal voor de schildklier, stofwisseling en groei van kinderen.

Gratin maken
4

Schil of was de aardappelen grondig. Snijd in dunne plakjes van 3 mm. Leg de plakjes aardappel en de plakjes courgette dakpansgewijs op de koolvis en de groenten. Verdeel het roommengsel over de ovenschaal en werk af met de overige emmentaler.

Bakken
5

Bak de gratin 30 - 40 minuten in de oven, of totdat de aardappelen gaar zijn (zie Tip).

Tip: Prik na 30 minuten met een vork in de aardappelen om te controleren of ze al gaar zijn.

Serveren
6

Schep de gratin dauphinois over de borden en serveer.

Hoogst beoordeelde recepten voor avondeten

Flammkuchen met fourme d'Ambert, peer en spek

Flammkuchen met fourme d'Ambert, peer en spek

met een salade van geroosterde pompoen en roodlof
Varkenshaas in ontbijtspek met champignonroomsaus

Varkenshaas in ontbijtspek met champignonroomsaus

met aardappelpuree en geroosterde broccoli
Luxe vispannetje

Luxe vispannetje

Met gebakken krieltjes
Luxe vispotje met room en witte wijn

Luxe vispotje met room en witte wijn

Met venkel en gebakken Drieling aardappelen
Varkenshaas met orecchiette

Varkenshaas met orecchiette

Met paddenstoelen-roomsaus en rucola
Gepocheerde zalmfilet met sperziebonen

Gepocheerde zalmfilet met sperziebonen

met krieltjes, citroen, dille en kappertjes
Visgratin van kabeljauw, koolvis, zalm en garnalen

Visgratin van kabeljauw, koolvis, zalm en garnalen

met prei, venkel en aardappelpuree
Gekonfijte eend en paddenstoelenrisotto

Gekonfijte eend en paddenstoelenrisotto

met een frisse salade van sinaasappel en peultjes
Tonijnsteak met sesamkorst

Tonijnsteak met sesamkorst

met broccolini en gebakken rijst met kimichisaus
Paasbrunch

Paasbrunch

met een hartige plaattaart en appelpakketjes
Rijstsalade met vegetarische runderstukjes in teriyaki

Rijstsalade met vegetarische runderstukjes in teriyaki

NL: met mango, taugé en gezouten pinda's BE: met mango, sojascheuten en gezouten pinda's
Veggie + protein - Risotto met buffelmozzarella en doradefilet als extra

Veggie + protein - Risotto met buffelmozzarella en doradefilet als extra

Met tomaat, vers basilicum en pecorino
Luxe spaghetti bolognese met burrata en basilicum

Luxe spaghetti bolognese met burrata en basilicum

met verse pasta en Parmigiano Reggiano
Mixed-grillschotel: souvlaki en kofta

Mixed-grillschotel: souvlaki en kofta

met orzosalade, mini Turks brood en tzatziki
Pollo tonnato met zuurdesembrood

Pollo tonnato met zuurdesembrood

Gepocheerde kip met tonijnsaus
Varkenshaas met honing-sinaasappelsaus

Varkenshaas met honing-sinaasappelsaus

met geglaceerde bospeen
Pastaschotel Griekse stijl

Pastaschotel Griekse stijl

met gehakt, feta, courgette en paprika
Risotto met garnalen en courgette

Risotto met garnalen en courgette

met salade en zoetzure bieten
Surf & turf: garnalen en biefstuk

Surf & turf: garnalen en biefstuk

met een saus van parmigiano reggiano
Gentse waterzooi

Gentse waterzooi

gegarneerd met verse krulpeterselie

De HelloFresh-recepten van deze week: absolute aanraders

Cheesy kip-caprese loaded fries

Cheesy kip-caprese loaded fries

met basilicum-mayonaise, kerstomaten en paprika
Kippensoep met Mexicaanse kruiden en cheddar

Kippensoep met Mexicaanse kruiden en cheddar

met krokante tortillareepjes en roomkaas
Supergroene varkensrigatoni alla ragù bianco

Supergroene varkensrigatoni alla ragù bianco

verborgen courgette en spinazie! | met Parmigiano Reggiano en pistachenoten
Hertengehaktballetjes in fusion BBQ-currysaus

Hertengehaktballetjes in fusion BBQ-currysaus

met patatjes en sperziebonen
Pokébowl met warmgerookte zalm

Pokébowl met warmgerookte zalm

met avocado-mango salsa, zoete chilimayo en verse munt
Tortelloni uit de oven in romige blauwekaassaus

Tortelloni uit de oven in romige blauwekaassaus

met courgette, prei en Italiaanse kruiden
Vietnamees geïnspireerde pita's met gehaktballetjes en ponzumayo

Vietnamees geïnspireerde pita's met gehaktballetjes en ponzumayo

met regenboogsalade en Thais basilicum
Taco's met chipotle-garnalen, avocado en mango

Taco's met chipotle-garnalen, avocado en mango

met zhoug, mais en limoenmayonaise
Varkenshaas in romige mosterdsaus

Varkenshaas in romige mosterdsaus

met sperziebonen, peterselie, gele wortel en aardappelen
Zalmfilet met teriyakisaus, udonnoedels en limoen

Zalmfilet met teriyakisaus, udonnoedels en limoen

met gebakken paksoi, wortel en puntpaprika
Steak met uiensaus en Parmigiano Reggiano

Steak met uiensaus en Parmigiano Reggiano

met bloemkoolpuree en rucolasalade
Pastasalade met kip en avocado

Pastasalade met kip en avocado

met witte kaas en honing-mosterddressing
Spaghetti in romige kipcurrysaus

Spaghetti in romige kipcurrysaus

met geroosterde puntpaprika, verse kruiden en tomatensalade
Hamburger deluxe met ontbijtspek en spiegelei

Hamburger deluxe met ontbijtspek en spiegelei

op briochebroodje met truffelmayo en kerstomatensalade
Gratin met vegetarische kipstukjes en broccoli

Gratin met vegetarische kipstukjes en broccoli

met panko en zelfgemaakte kaassaus
Huevos Ahogados met avocado en kaas

Huevos Ahogados met avocado en kaas

gepocheerde eieren in tomatensaus op z'n Mexicaans
Noedels met kipgehakt en zoete Aziatische saus

Noedels met kipgehakt en zoete Aziatische saus

met courgette, paprika en cashewnoten
Tomatenrisotto met garnalen

Tomatenrisotto met garnalen

met rucolasalade, basilicum en citroen
Romige lasagne met courgette

Romige lasagne met courgette

met verse lasagnebladen en spinazie
Romige penne met aubergine en Parmigiano Reggiano

Romige penne met aubergine en Parmigiano Reggiano

met zongedroogde tomaten, vers basilicum, rucola en veldsla