Weet jij waar de naam van dit gerecht - Gratin Dauphinois - zijn naam aan te danken heeft? a) de kaas die gebruikt wordt b) de streek van oorsprong c) de techniek die gebruikt wordt. (het juiste antwoord is: b)
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
2 stuk(s)
Knoflookteen
1 stuk(s)
Laurierblad
¼ zakje(s)
Gedroogde tijm
10 snufje
Nootmuskaat
1 stuk(s)
Varkensboerenworst
(Kan bevatten: Mosterd, Selderij, Soja, Gluten, Ei)
200 gram
Aardappelen
100 ml
Culinaire room
(Bevat: Melk (inclusief lactose))
125 gram
Champignons
20 gram
Mesclun
½ stuk(s)
Tomaat
½ stuk(s)
Ui
25 gram
Geraspte Goudse kaas
(Bevat: Melk (inclusief lactose))
25 ml
[Plantaardige] melk
½ tl
Rodewijnazijn
naar smaak
Peper en zout
1 tl
Extra vierge olijfolie
1 el
[Plantaardige] boter
Verwarm de oven voor op 210 graden. Was of schil de aardappelen en snijd ze in schijfjes van 1/2 - 1 cm dik. Pers de knoflook of snijd fijn. Voeg de slagroom en melk toe aan een pan met deksel. Voeg de knoflook, het laurierblad en de tijm toe. Rasp een mespuntje nootmuskaat per persoon eroverheen en breng aan de kook. Voeg de aardappelen toe aan de pan en kook, afgedekt, 8 - 10 minuten op laag vuur. Breng op smaak met peper en zout.
Tip: Deze maaltijd is calorierijk. Let jij op je calorie-inname? Vervang dan de helft van de room door een gelijke hoeveelheid melk of bouillon. De overige room is lekker in bijvoorbeeld soep.
Vet een ovenschaal in met een klontje roomboter. Verwijder het laurierblad zodra de aardappelen bijna klaar zijn en schenk het geheel over in de ovenschaal. Bestrooi de aardappelen met de geraspte belegen kaas en bak de gratin dauphinois 8 -10 minuten in de oven totdat de kaas goudbruin kleurt (zie Tip).
Tip: Prik met een vork in de aardappelen om te checken of ze gaar zijn.
Halveer intussen de ui en snijd in halve ringen. Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan met deksel en bak de boerenworst in 2 - 3 minuten op middelhoog vuur rondom bruin. Voeg de ui toe. Dek de pan af en bak de worst en ui 8 - 10 minuten op gemiddeld vuur. Keer regelmatig om.
Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een andere koekenpan en bak de champignons 5 - 8 minuten op middelhoog vuur of tot ze mooi gekleurd zijn. Schep af en toe om. Breng op smaak met peper en zout.
Tip: Champignons zijn rijk aan het mineraal fosfor, dat samen met calcium zorgt voor stevige botten en tanden. Fosfor zit voornamelijk in vlees, vis en zuivel maar ook in plantaardige producten zoals peulvruchten, volkoren granen en paddenstoelen.
Snijd de tomaat in blokjes. Maak in een saladekom een dressing van de extra vierge olijfolie en rodewijnazijn. Breng de dressing op smaak met peper en zout. Schep de mesclun en tomaat erdoor.
Verdeel de gratin dauphinois en de worst met gebakken ui over de borden (zie Tip). Giet het overgebleven bakvet over de worsten. Serveer de gebakken champignons en salade ernaast.
Tip: Wacht een paar minuten voordat je de gratin snijdt; de stukjes zullen beter bij elkaar blijven.