Gentse waterzooi met kippendij
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Gentse waterzooi met kippendij

Gentse waterzooi met kippendij

met peen, prei en bleekselderij

Tijdens de Gentse Feesten brengen we een ode aan de Arteveldestad met Gentse waterzooi op het menu. Waterzooi is een traditioneel Gents stoofpotje gemaakt van kip, groenten, room en aardappelen. De perfecte stevige bodem om de 'Gentse fieste' feestelijk in te zetten én de Irish coffees op de Vlasmarkt te baas te kunnen. De leute!

Allergenen:
Selderij
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd45 minuten
Oventijd30 minuten
MoeilijkheidGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

1 stuk(s)

Kippendij met bot

2.5 gram

Verse tijm

(Kan bevatten Selderij)

1 stuk(s)

Laurierblad

½ stuk(s)

Ui

1 stuk(s)

Knoflookteen

2 spriet(en)

Bleekselder

(Bevat Selderij)

2.5 gram

Verse krulpeterselie

200 gram

Aardappelen

¼ stuk(s)

Wortel

½ stuk(s)

Prei

50 ml

Room

(Bevat Melk (inclusief lactose))

Zelf toevoegen

1 stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

½ el

Wittewijnazijn

naar smaak

Peper en zout

1 el

[Plantaardige] boter

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)545 kcal
Energie (kJ)2279 kJ
Vetten29.1 g
waarvan verzadigd17.5 g
Koolhydraten57.4 g
waarvan suikers13.6 g
Vezels13.7 g
Eiwitten10.4 g
Zout4.4 g

Benodigdheden

Schuimspaan
Steelpan
Deksel
Grote pan

Instructies

Kip koken
1

Breng 400 ml water per persoon aan de kook in een steelpan met deksel en verkruimel er 1 bouillonblokje per persoon boven (zie TIP). Snijd de kippendij op 2 plekken in tot het bot (zie TIP). Voeg de kippendij, takjes tijm en het laurierblad toe aan de bouillon en laat, afgedekt, 10 - 12 minuten zachtjes koken tot de kip gaar is. Haal de kip met een schuimspaan uit de bouillon en laat afkoelen. Bewaar de bouillon.

Tip: 1: Let jij op je zoutinname? Gebruik dan 1/2 bouillonblokje per persoon. 2: Door de kip eerst in te snijden, gaart hij een stuk sneller.

Snijden
2

Snipper ondertussen de ui. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de bleekselderij in halve maantjes. Snijd de krulpeterselie fijn. Was de aardappelen grondig en snijd in grove stukken.

Julienne snijden
3

Snijd de peen en de prei in lange, zeer dunne reepjes (zoals lucifers) (zie TIP).

Tip: Deze snijtechniek wordt ook wel 'julienne' genoemd. Je snijd deze reepjes het makkelijkst door de groenten eerst in stukken van 4 cm te snijden. Snijd daarna in de lengte in dunne plakken en dan in reepjes van 3 mm breed.

Waterzooi bereiden
4

Verhit 1 el roomboter per persoon in een grote pan of soeppan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en fruit 1 - 2 minuten. Voeg daarna de prei, peen, bleekselderij, aardappelen, 1/2 el wittewijnazijn per persoon en de bouillon toe. Breng aan de kook en laat 5 minuten, afgedekt, koken.

Afkoken
5

Trek met twee vorken het vlees van de kippendij. Voeg het kippenvlees en de slagroom toe aan de bouillon. Laat nog 8 - 10 minuten zachtjes koken, of tot de aardappelen gaar zijn. Breng op smaak met peper en zout.

Serveren
6

Verdeel de Gentse waterzooi over kommen of diepe borden. Garneer met de krulpeterselie.

Tip: Wist je dat dit gerecht bijna 300g groente bevat?