De varkensworst in dit recept is van onze slager Brandt & Levie, die enkel boeren selecteert die goed voor hun varkens zorgen. De combinatie van de marjoraan en knoflook geeft het vlees een licht kruidige en zoete smaak die goed past bij de smeuïge broccolipuree en het hartige karakter van de uienjus.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
250 gram
Aardappelen
200 gram
Broccoli
20 gram
Walnootstukjes
(Bevat: Noten, Walnoten Kan bevatten: Noten, Pinda's, Sesamzaad)
½ stuk(s)
Sjalot
1 stuk(s)
Varkensworst met majoraan en knoflook
40 gram
Uienchutney
⅓ zakje(s)
Karwijzaad
¾ el
[Plantaardige] boter
½ el
Olijfolie
naar smaak
Peper en zout
½ el
Rodewijnazijn
½ el
Mosterd
Schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Zorg dat de aardappelen, in een grote pan met deksel, net onder water staan. Kook de aardappelen, afgedekt, in 12 – 15 minuten gaar. Snijd de bloem van de broccoli in roosjes en de steel in blokjes. Voeg de laatste 6 – 9 minuten de broccoli toe aan de aardappelen en kook mee totdat hij gaar is (zie TIP) Giet af en laat zonder deksel uitstomen.
Tip: Kook je dit gerecht voor 5 of 6 personen? Kook dan de broccoli apart.
Verhit een koekenpan, zonder olie, op hoog vuur en rooster de walnootstukjes 3 – 4 minuten of tot ze beginnen te kleuren. Haal uit de pan en bewaar apart. Snipper de sjalot.
Verhit de olijfolie in dezelfde koekenpan en bak de varkensworst in 2 – 3 minuten op middelhoog vuur rondom bruin. Dek vervolgens de pan af en bak 8 – 10 minuten op middelmatig vuur. Keer regelmatig om. Haal de varkensworsten uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie.
Verhit in dezelfde koekenpan de rodewijnazijn met de pikante uienchutney en 1 – 2 eetlepels water per persoon. Zet het vuur laag en laat 1 – 2 minuten zachtjes koken, of tot er een stroperige jus ontstaat.
Tip: Dit gerecht is calorierijk. Let jij op je calorie-inname? Bereid dan de helft van de uienjus en gebruik de helft van de walnoten, en/of vervang de roomboter in de puree door een extra scheutje melk.
Voeg de roomboter, de mosterd, de sjalot en het karwijzaad toe aan de aardappelen en broccoli. Stamp met een aardappelstamper de aardappelen en broccoli tot een fijne puree. Breng op smaak met zout en peper.
Serveer de broccolipuree met de varkensworst, de uienjus en garneer met de walnoten.