Tempura is een gerecht uit de Japanse keuken. Het wordt gemaakt van garnalen, tofu en groenten. In dit recept maak je tempura van kabeljauw met een fris dipsausje.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
75 gram
Zwarte rijst
50 gram
Rode kool, witte kool en wortel
¼ stuk(s)
Mango
¼ stuk(s)
Limoen
½ stuk(s)
Komkommer
100 gram
Kabeljauwstukken
(Bevat: Vis)
½ stuk(s)
Ei
(Bevat: Ei)
25 gram
Sojabonen
(Bevat: Soja)
½ stuk(s)
Avocado
¼ zakje(s)
Gomasio
(Bevat: Sesamzaad)
60 ml
Water
1 el
Zonnebloemolie
1.5 el
Wittewijnazijn
70 gram
Bloem
2 tl
Suiker
1.5 el
[Plantaardige] mayonaise
naar smaak
Peper en zout
Vul een kleine kom met 60 ml water per persoon en leg in de vriezer. Breng water aan de kook in een ruime pot met deksel voor de rijst. Kook de rijst, afgedekt, in 30 - 35 minuten gaar (zie Tip). De rijst maakt het kookwater donker. Giet daarna af indien nodig en laat zonder deksel uitstomen.
Tip: Zwarte rijst heeft een stevige korrel, roer daarom halverwege door.
Meng in een kom per persoon: 1 1/2 el wittewijnazijn, 1 tl suiker en een snuif zout. Meng de rode kool, witte kool en wortel erdoor en zet apart. Schep regelmatig om zodat de smaken goed intrekken.
Weetje: Wist je dat rode kool in vergelijking met veel andere groenten hoog scoort op gebied van calcium, vezels en vitamine C?
Halveer de avocado en verwijder de pit en schil. Snijd het vruchtvlees in plakjes. Schil de mango en snijd het vruchtvlees ook in plakjes. Pers de limoen uit. Snijd de komkommer in blokjes. Meng in een kleine kom de mayonaise met per persoon: 1/2 tl limoensap en 1 tl suiker. Voeg eventueel meer limoensap toe naar smaak. Breng op smaak met peper en zout.
Dep de kabeljauw droog met keukenpapier en snijd in stukken van 2 cm. Breng op smaak met peper en zout. Meng in een diep bord 20 g bloem per persoon met een flinke snuif zout. Haal de kleine kom met koud water uit de vriezer. Maak in een grote kom een beslag van per persoon: 1/2 ei, 60 ml ijswater en 50 g bloem (zie Tip). Verhit de zonnebloemolie in een pan op middelhoog vuur.
Tip: Is het beslag te dik? Voeg dan nog 1 el (ijs)water toe.
Controleer of de pan met olie goed heet is. Leg een bord met keukenpapier klaar om de tempura na het bakken op te laten uitlekken. Haal de kabeljauwblokjes eerst door de bloem en zorg dat de blokjes rondom bedekt zijn. Haal de kabeljauw vervolgens door het beslag en leg ze voorzichtig in de olie (pas op voor spetters!). Bak de kabeljauw 3 - 4 minuten per kant, of tot hij een goudbruin korstje heeft.
Verdeel de rijst over diepe borden of kommen. Leg de zoetzure salade op de rijst en besprenkel de rijst met de achtergebleven zoetzure dressing. Verdeel de kabeljauw-tempura, mango, avocado, sojabonen en komkommer in mooie hoopjes over de rijst. Garneer met de limoenmayonaise en gomasio (zie Tip).
Tip: Heb je sojasaus in huis? Voeg dit dan naar smaak toe.