Feestelijke beenham met haricots verts in spek
met aardappelpuree, geroosterde appel en peer
De beenham zit al in een jasje van honing en mosterd - dit past perfect bij het gegrilde fruit en de uienchutney. Het geheel vormt een harmonieuze feestmaaltijd!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediƫnten en allergenen.
Ingrediƫnten
500 gram
Aardappelen
20 gram
Amandelschaafsel
(Bevat Noten, Amandelnoten Kan bevatten Pecannoten, Paranoten, Walnoten, Pistachenoten, Pinda's, Hazelnoten, Sesamzaad, Noten, Macadamianoten)
400 gram
Beenham met honing-mosterdmarinade
(Bevat Mosterd Kan bevatten Melk (inclusief lactose), Selderij, Soja, Gluten)
1 stuk(s)
Appel
1 stuk(s)
Peer
1 stuk(s)
Knoflookteen
1 stuk(s)
Sjalot
5 gram
Verse bieslook
(Kan bevatten Selderij)
300 gram
Haricots verts
2 plak(ken)
Ontbijtspek
200 ml
Room
(Bevat Melk (inclusief lactose))
40 gram
Pikante uienchutney
Zelf toevoegen
½ el
Olijfolie
2 tl
Mosterd
50 ml
Runderbouillon
1 el
Rodewijnazijn
2 el
Boter
naar smaak
Peper en zout
Voedingswaarden
Benodigdheden
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Bereid de bouillon.
- Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen en haricots verts.
- Schil de aardappelen of was grondig en snijd in grove stukken.
- Verhit een koekenpan zonder olie op middelhoog vuur en rooster het amandelschaafsel goudbruin. Haal uit de pan en bewaar apart.
- Leg de beenham in een grote ovenschaal en bak 30 - 40 minuten in de oven.
- Verwijder de steelaanzet van de haricots verts en blancheer de haricots verts 4 - 6 minuten in de pan met kokend water. Haal daarna uit de pan met een schuimspaan en bewaar het kokende water voor de aardappelen.
- Verwijder ondertussen het klokhuis van de appel en peer en snijd in partjes.
- Pers de knoflook of snijd fijn. Snipper de sjalot en snijd de bieslook fijn.
Weetje: Wist je dat appels flavonoĆÆden bevatten? Dit zijn antioxidanten die ons beschermen tegen vrije radicalen: schadelijke stoffen in je lichaam veroorzaakt door bijvoorbeeld UV-straling of luchtvervuiling.
- Maak pakketjes van de haricots verts en wikkel het ontbijtspek eromheen. Verdeel over een bakplaat met bakpapier.
- Besprenkel de haricot verts met 1/4 el olijfolie per persoon en peper.
- Bak de laatste 15 minuten de haricot verts-spekrolletjes, de appel en de peer mee met de beenham in de oven.
- Kook de aardappelen, afgedekt, 12 - 15 minuten. Giet af en laat zonder deksel uitstomen.
- Stamp de aardappelen met een aardappelstamper tot een fijne puree. Voeg per persoon: 50 ml slagroom en 1/2 el roomboter toe en breng op smaak met peper en zout.
- Voeg vervolgens de helft van de bieslook en 1 tl mosterd per persoon toe en roer goed.
- Houd de puree tot serveren warm op laag vuur.
- Verhit in een steelpan 1/2 el roomboter per persoon op middelhoog vuur.
- Bak de sjalot en de knoflook 2 - 3 minuten.
- Blus af met 1/2 el rodewijnazijn per persoon, de runderbouillon en de uienchutney. Laat in 8 - 10 minuten inkoken.
- Verlaag het vuur, voeg de overige slagroom, peper en zout toe en roer goed door. Verhit nog 2 - 3 minuten.
- Snijd de beenham in plakken en verdeel over de borden.
- Serveer met de aardappelpuree, haricot verts-spekrolletjes en de geroosterde appel en peer.
- Garneer het fruit met het amandelschaafsel en de overige bieslook.
- Serveer met de uienchutneysaus.