Risotto met krokante aardpeer en Parmigiano Reggiano
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Risotto met krokante aardpeer en Parmigiano Reggiano

Risotto met krokante aardpeer en Parmigiano Reggiano

met hazelnoten en prei

Deze heerlijk romige risotto geef je een winterse draai met aardpeerschijfjes. Om dit gerecht compleet te maken, voeg je knapperige hazelnootstukjes toe!

Labels:
Veggie
Allergenen:
Hazelnoten
•Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd45 minuten
Oventijd40 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

½ stuk(s)

Sjalot

½ stuk(s)

Prei

75 gram

Risottorijst

100 gram

Aardpeer

15 gram

Hazelnoten

(Bevat Hazelnoten Kan bevatten Pinda's, Noten, Sesamzaad)

¼ stuk(s)

Citroen

2.5 gram

Verse bladpeterselie

(Kan bevatten Selderij)

1 stuk(s)

Parmigiano Reggiano DOP

(Bevat Melk (inclusief lactose))

Zelf toevoegen

200 ml

Zoutarme groentebouillon

½ tl

Witte balsamicoazijn

1.5 el

[Plantaardige] boter

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3156 kJ
Energie (kcal)754 kcal
Vetten35 g
waarvan verzadigd16.9 g
Koolhydraten85.1 g
waarvan suikers9.4 g
Vezels11.2 g
Eiwitten18.6 g
Zout1.8 g

Benodigdheden

•Pan met deksel
•Koekenpan
•Rasp

Instructies

Voorbereiden
1

Bereid de bouillon en voeg er 150 ml extra water per persoon aan toe. Snipper de sjalot. Snijd de prei in dunne halve ringen en was de prei. Verhit 1 el boter per persoon in een pot met deksel op middelhoog vuur en fruit de sjalot 1 minuut. Voeg de prei toe en bak nog 5 minuten.

Rijst bakken
2

Voeg de risottorijst toe aan de pot en bak al roerend 1 minuut. Voeg de witte balsamicoazijn en 1/3 van de bouillon toe en laat de rijstkorrels de bouillon langzaam opnemen. Roer regelmatig door.

Risotto garen
3

Voeg, zodra de bouillon door de risottokorrels is opgenomen, weer 1/3 van de bouillon toe. Roer tot de risotto de bouillon weer heeft opgenomen en herhaal dit met de overige bouillon. De risotto is gaar zodra de korrels vanbuiten zacht zijn, maar nog een hardere kern hebben vanbinnen. Dit duurt ongeveer 20 - 25 minuten. Voeg eventueel extra water toe om de korrels nog verder te garen (zie Tip).

Tip: Voor deze winterse risotto gebruik je iets meer vocht dan gebruikelijk. De risotto blijft dus iets natter. Houd je daar niet van? Voeg dan minder bouillon en water toe.

Aardpeer bakken
4

Schil of was ondertussen de aardpeer grondig en snijd in dunne schijfjes (zie Tip). Hak de hazelnoten grof. Verhit de overige boter in een pan op middelhoog vuur. Bak de aardpeerschijfjes 10 - 12 minuten, of tot ze goudbruin en zacht zijn. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de gehakte hazelnoten toe en bak 2 minuten mee.

Tip: Snijd de aardpeerschijfjes niet te dik zodat ze helemaal gaar zijn na het bakken - krokant vanbuiten en zacht vanbinnen.

Op smaak brengen
5

Roer een scheutje warm of gekookt water door de risotto en haal van het vuur. Laat de risotto, afgedekt, 5 minuten staan (zie Tip). Rasp de schil van de citroen en pers de citroen uit. Snijd de verse bladpeterselie fijn. Rasp de kaas. Roer vervolgens de kaas en 1 tl citroensap per persoon door de risotto. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

Tip: Door de risotto nog even te laten nagaren met het deksel op de pot wordt hij extra smeuïg.

Serveren
6

Verdeel de risotto over de borden en garneer met de aardpeer en de hazelnoten. Bestrooi naar smaak met de peterselie, citroenrasp en flink wat zwarte peper.

Weetje: Wist je dat aardpeer rijk is aan ijzer? Aardpeer bevat per gram zelfs meer ijzer dan biefstuk!