Duitse biefstuk met pittige zoete-aardappelpuree
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Duitse biefstuk met pittige zoete-aardappelpuree

Duitse biefstuk met pittige zoete-aardappelpuree

met gebakken knoflooksperziebonen

Wist je dat de sperzieboon vroeger ook wel de aspergieboon werd genoemd? Ze werden namelijk op dezelfde manier gegeten als asperges: met boter en nootmuskaat.

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd25 minuten
Oventijd25 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

225 gram

Zoete aardappel

100 gram

Aardappelen

1 stuk(s)

Knoflookteen

½ stuk(s)

Rode peper

150 gram

Sperziebonen

5 gram

Pompoenpitten

1 stuk(s)

Duitse steak haché

1 stuk(s)

Sjalot

1 snufje

Nootmuskaat

Zelf toevoegen

100 ml

Zoutarme groentebouillon

½ el

Olijfolie

naar smaak

Peper en zout

5 ml

[Plantaardige] melk

½ el

[Plantaardige] boter

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)694 kcal
Energie (kJ)2905 kJ
Vetten23 g
waarvan verzadigd8 g
Koolhydraten84 g
waarvan suikers21 g
Vezels14.8 g
Eiwitten31 g
Zout2 g

Benodigdheden

Rasp
Pan met deksel
Koekenpan met deksel
Koekenpan
Aardappelstamper

Instructies

Snijden
1

Bereid de bouillon in een pan met deksel voor de aardappelen en de zoete aardappelen. Weeg de aardappelen af. Was of schil de twee soorten aardappelen en snijd beide in grove stukken. Pers de knoflook of snijd fijn. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd de rode peper fijn. Snipper de sjalot. Rasp 1 mespuntje nootmuskaat per persoon.

Koken
2

Kook de twee soorten aardappelen, afgedekt, 10 – 12 minuten, in de pan met bouillon. Giet daarna af, bewaar een klein beetje kookvocht en laat zonder deksel uitstomen.

Tip: Wist je dat dit gerecht door de aardappelen en sperziebonen meer vitamine C bevat dan de ADH?

Sperziebonen bakken
3

Verwijder ondertussen de steelaanzet van de sperziebonen en snijd in twee gelijke stukken. Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan met deksel op middelhoog vuur. Bak de knoflook, sjalot en sperziebonen 2 - 5 minuten. Breng op smaak met peper en zout. Voeg 1 el water per persoon toe en bak, afgedekt, 6 minuten. Haal vervolgens het deksel van de pan en bak de sperziebonen nog 4 - 6 minuten, of tot ze beetgaar zijn (zie Tip). Breng op smaak met peper en zout en 1 mespuntje geraspte nootmuskaat per persoon.

Tip: De sperziebonen behouden op deze manier hun bite. Houd je hier niet van? Voeg dan een extra scheutje water toe en bak ze tot de gewenste gaarheid.

Vlees bakken
4

Verhit een koekenpan, zonder olie, op hoog vuur en rooster de pompoenpitten tot ze beginnen te poffen. Haal uit de pan en bewaar apart. Verhit in dezelfde koekenpan de roomboter op middelhoog vuur en bak de Duitse biefstuk in 2 – 3 minuten per kant bruin. Breng op smaak met peper en zout. Bak de Duitse biefstuk langer als je niet van rood vlees houdt (zie Tip).

Tip: Wil je een jus maken van het overgebleven bakvet? Blus het bakvet van de Duitse biefstuk dan af met 2 el water per persoon, roer goed door en schenk de jus over de puree.

Puree maken
5

Stamp beide soorten aardappelen fijn met een aardappelstamper. Voeg een scheutje melk en wat van het bewaarde kookvocht toe. Roer de rode peper (s) erdoor en breng op smaak met peper en zout. Voeg eventueel extra roomboter toe om het geheel smeuïger te maken.

Tip: Let op: de rode peper is pittig! Houd je niet van pittig of eten er kinderen mee? Gebruik dan naar smaak minder rode peper of houd apart.

Serveren
6

Verdeel de puree over de borden en garneer de puree met de pompoenpitten. Serveer met de sperziebonen en de Duitse biefstuk.