Pompoenrecepten voor Halloween

Pompoenen zijn echte herfstgroenten. Ze zijn het hele jaar door te koop, maar het echte pompoenseizoen loopt van oktober tot en met december. Hoewel de groente enorm veelzijdig is, weet je toch niet altijd wat je ermee wil maken.

Pompoenen snijden met Halloween

Vorig jaar werd er in oktober maar liefst 370.210 keer gezocht naar ‘pompoenrecepten’. In oktober 2019 was dit nog maar 278.530 keer. De pompoen zit dus in de lift. We delen dan ook graag de lekkerste pompoenrecepten met je. Maar eerst leiden we je nog even rond in de wereld van pompoenen en Halloween.

Pompoenen zijn onlosmakelijk verbonden met Halloween via de zogenoemde ‘jack-o'-lantern’: de pompoenen met een ingekerfd gezicht. Het enge gezicht in de pompoen is bedoeld om de geesten te verdrijven die tijdens Halloween ronddwalen.

Pompoenen uitsnijden is erg populair tijdens Halloween. In oktober vorig jaar werd er maar liefst 10.500 keer gezocht op de term ‘pompoen snijden Halloween’. In oktober 2019 was dat nog maar 8.170 keer. Halloween krijgt elk jaar nieuwe fans! Er wordt verwacht dat het aantal liefhebbers alleen maar zal stijgen.

Omdat pompoenen zo populair zijn in zoekopdrachten, geven we je graag antwoord op de vraag: ‘Hoe kan je een pompoen snijden voor Halloween?’. Voor het stevige werk kies je best voor een echte pompoen snijset, maar als beginner kun je ook aan de slag met spullen die je al in huis hebt.

Wat heb je nodig:

 • één of meer pompoenen
 • een gekarteld mes
 • een aardappelschilmesje
 • lepels
 • een stift
 • oude kranten of een tafelkleed om de tafel te beschermen
 • een schaal of bak om het vruchtvlees en de pitjes in te doen
 • optioneel: theelichtjes

Hoe ga je te werk:

 1. Bereid je werkplek voor op het pompoen snijden. Leg voor de zekerheid een oude krant neer, omdat bij het snijden heel wat geknoei komt kijken.
 2. Snijd het kapje van de pompoen een beetje schuin naar binnen. Het deksel zal namelijk een beetje krimpen wanneer het uitdroogt. Als het dan niet schuin is gesneden, kan het deksel in de pompoen vallen. Maak de opening groot genoeg zodat je de pompoen achteraf makkelijker kan uithollen en je er eventueel een theelichtje in kan zetten.
 3. Nu begin je de pompoen uit te lepelen. Laat genoeg vruchtvlees zitten om de rand stevig te houden, zodat je pompoen niet instort. Bewaar zowel de pompoenzaden als het vruchtvlees. Die kun je nog gebruiken voor lekkere pompoen recepten met een Halloweentintje. Zodra je klaar bent met lepelen, spoel je de pompoen om met water en azijn. Zo kan je langer genieten van je uitgeholde pompoen.
 4. Vervolgens kan je het gezicht in de pompoen kerven. Daarvoor teken je eerst met een stift een gezicht op de pompoen. Je kunt dan langs de rand van je getekende figuur snijden. Je kan ook een afbeelding van het internet halen en printen en dan met een naald de lijnen van het gezicht in de pompoen zetten. Vervolgens snijd je vlotjes de ogen, mond en neus uit de pompoen.
 5. Je pompoen is klaar! Voor een echt Halloweengevoel kan je een hele verzameling maken. Zet een aantal theelichtjes in de pompoen om een extra feestelijk gevoel te creëren.

Pompoenrecepten

Wanneer je pompoen klaar is, heb je nog heel wat pompoenresten over, zoals het vruchtvlees en enkele stukken van de schil. Daarmee kan je lekker koken! Je kunt er bijvoorbeeld Halloweensoep met spinnenballetjes van maken.

 1. Pompoensoep
Een van de populairste recepten met pompoen is pompoensoep. Dat recept werd vorig jaar in oktober maar liefst 331.860 keer opgezocht. Ter vergelijking: in oktober 2019 was dit nog maar 269.120 keer. Het standaard recept bevat vaak pompoen, ui, knoflook, bouillon en room. Wil je graag eens iets anders uitproberen? Dan raden wij de pompoensoep van HelloFresh aan. De pindakaas in de soep geeft het gerecht een volledig andere smaak. Net als het ei! Zeker de moeite waard om eens te proberen. De soep is geschikt voor vegetariërs.

2. Pompoenspaghetti

Voor dit recept gebruiken we geen spaghetti, maar linguine. Dat lijkt erg op spaghetti, maar de slierten zijn wat platter. Moet je als spaghettiliefhebber zeker 'ns proberen!

Dit eenvoudige recept voor pompoenlinguine maakt gebruik van een aantal ingrediënten van hoge kwaliteit. Linguine lijkt erg op spaghetti, maar de slierten zijn wat platter. Het ontbijtspek in het gerecht is lekker knapperig en de zoute toets is een geweldige combinatie met de zoete pompoen.

In oktober 2020 werd er 39.730 keer naar spaghetti met pompoen gezocht. Daarmee neemt het de tweede plek in op ons lijstje met geliefde pompoenrecepten. Interessant weetje: in Nederland wordt dit gerecht net minder populair. In oktober 2019 werd er 38.360 keer naar gezocht. In oktober 2020 slechts 36.430 keer.
 1. Pompoentaart
Naast het maken van pompoensoep of een pasta met pompoen, kun je dit ingrediënt ook gebruiken voor het maken van een zoete of hartige taart. Dit recept is daar het bewijs van!
Deze hartige taart met pompoen, geitenkaas en rucola is erg eenvoudig en ontzettend lekker. Op ongeveer 35 minuten staat hij voor je neus. Ideaal voor het avondeten, maar in kleine stukjes gesneden ook een perfect hapje voor Halloween.
Ben je trouwens op zoek naar pompoentaart recept? Je bent niet de enige. In oktober vorig jaar werd er in Vlaanderen ruim 6.960 keer naar dit recept gezocht.

4. Pompoenrisotto

De smaak van pompoen komt misschien nog wel beter tot zijn recht wanneer hij in de oven wordt gebakken. Die aparte smaak in combinatie met parelgerst maakt deze pompoenrisotto ontzettend lekker. Ook dit recept is geschikt voor vegetariërs en wint aan populariteit.
De zoektocht naar pompoenrisotto is in een jaar tijd bijna verdubbeld.

5. Pompoencurry

Niets is lekkerder dan een stevige curry op een frisse maar koude / druilerige herfstdag. Dat geldt des te meer wanneer je pompoen toevoegt aan je curry. De zoete pompoensmaak doet het erg goed in combinatie met de kruiden die in curry’s worden gebruikt. Pompoencurry is erg voedzaam en zit vol smaak!
Voor dit gerecht steeg het aantal zoekopdrachten van 1.730 in oktober 2019 naar 2.150 in oktober 2020.
Bekijk alle overheerlijke pompoenrecepten hier.

Sorry, we konden geen recept vinden voorpumpkin

Recepten die je met liefde kookt!
Recepten die je met liefde kookt!
Recepten die je met liefde kookt!

Recepten die je met liefde kookt!

Ontvang elke week inspirerende recepten en alle verse ingrediënten

Krijg tot wel € 90,- korting