Zweedse stijl gehaktballetjes in roomsaus
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Zweedse stijl gehaktballetjes in roomsaus

Zweedse stijl gehaktballetjes in roomsaus

met cranberrychutney, krieltjes en broccoli

Wist je dat cranberry is afgeleid van het Duitse Kraanbere? Het bloemetje van de plant doet namelijk denken aan een kraanvogel!

Labels:
Familie
•Familie
Allergenen:
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd20 minuten
Oventijd15 minuten
NiveauMakkelijk

Ingrediënten

Hoeveelheden

160 gram

Broccoli

250 gram

Krieltjes

4 stuk(s)

Gehaktballetjes van varken en rund

(Kan bevatten Selderij, Eieren, Gluten, Mosterd, Soja)

10 ml

Sojasaus

100 ml

Room

(Bevat Melk (inclusief lactose))

40 gram

Cranberrychutney

Zelf toevoegen

½ el

[Plantaardige] boter

50 ml

Zoutarme groentebouillon

1 tl

Mosterd

1 tl

Bloem

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)959 kcal
Energie (kJ)4011 kJ
Vetten58.8 g
waarvan verzadigd29.3 g
Koolhydraten71 g
waarvan suikers19.7 g
Vezels14.3 g
Eiwitten14.7 g
Zout1.1 g

Benodigdheden

•Pan met deksel
•Koekenpan
•Garde

Instructies

Voorbereiden
1
  • Bereid de bouillon.
  • Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de krieltjes en de broccoli (zie Tip).
  • Snijd de bloem van de broccoli in roosjes en de steel in blokjes.
  • Was de krieltjes, halveer ze en snijd de grote krieltjes in kwarten.

Tip: Kook je voor meer dan 4 personen? Gebruik dan twee pannen om de krieltjes en de broccoli afzonderlijk te koken.

Koken
2
  • Kook de krieltjes, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar.
  • Kook de broccoli 4 - 6 minuten mee met de krieltje. Giet daarna af.
Saus maken
3
  • Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de gehaktballetjes 4 - 6 minuten. Haal uit de pan en bewaar apart. Ze hoeven nog niet volledig gaar te zijn.
  • Voeg de sojasaus, slagroom, groentebouillon, mosterd en bloem toe aan de koekenpan. Meng met een garde door elkaar en laat de saus 5 - 6 minuten inkoken (zie Tip).
  • Voeg de gehaktballetjes weer toe en verhit nog 6 - 8 minuten.

Tip: Is de saus nog erg dun? Voeg dan nog wat extra bloem toe en roer goed met een garde. Dit gerecht bevat veel calorieën. Let jij op je calorie-inname? Vervang dan de helft van de slagroom door een gelijke hoeveelheid water en gebruik 1/3 bouillonblokje per persoon voor de saus.

Serveren
4
  • Verdeel de krieltjes en broccoli over de borden.
  • Schep de balletjes met de saus ernaast.
  • Serveer de cranberrychutney erbij.