Skip to main content
Mexicaanse rijstbowl

Mexicaanse rijstbowl

Met mais, avocado en zwarte bonen

Deze rijstbowl is geïnspireerd door de populaire poké bowl. Dit van oorsprong Hawaiiaans gerecht met rauwe vis eet je traditioneel zonder extra’s en uit een plastic bakje, maar de poké-trend is juist om de bowl aan te kleden met groenten, rijst en andere toppings. Vandaag maak je een vegetarische variant, zonder vis dus, maar mét Mexicaanse invloeden als avocado, bonen en koriander.

Labels:
Veggie
Chef's Choice

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd30 minuten
Oventijd
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

100 gram

Zoete aardappel

½ tl

Paprikapoeder

40 gram

Basmatirijst

½ stuk(s)

Knoflookteen

½ stuk(s)

Tomaat

½ stuk(s)

Avocado

¼ blik(ken)

Mais

½ blik(ken)

Bonen

½ tl

Gemalen komijnzaad

4 bosje(s)

Verse koriander

½ stuk(s)

Limoen

Zelf toevoegen

1.5 el

Olijfolie

naar smaak

Extra vierge olijfolie

naar smaak

Peper en zout

Voedingswaarden

Energie (kJ)3402 kJ
Energie (kcal)813 kcal
Vetten39 g
waarvan verzadigd5 g
Koolhydraten89 g
waarvan suikers13.4 g
Vezels20 g
Eiwitten18 g
Zout1.1 g

Benodigdheden

Bakpapier
Bakplaat
Oven
Pan met deksel
Koekenpan
Kom
Kleine kom

Instructies

Bataat bereiden
1

Verwarm de oven voor op 220 graden. Schil de bataat en snijd de bataat in kleine blokjes van ongeveer 1 cm. Meng de bataat op een bakplaat met bakpapier met het paprikapoeder en 1 el olijfolie per persoon. Breng op smaak met peper en zout en bak 20 – 25 minuten in de oven, of tot ze gaar zijn. Schep halverweg om.

Rijst koken
2

Kook ondertussen 250 ml water per persoon in een pan met deksel en kook de basmatirijst, afgedekt, 12 – 15 minuten. Giet daarna als het nodig is af, laat zonder deksel uitstomen en breng de rijst op smaak met peper en zout.

Snijden en afgieten
3

Pers of snijd ondertussen de knoflook fijn en snijd de tomaat in kleine blokjes. Snijd de avocado doormidden, verwijder de pit en schep het vruchtvlees eruit. Giet de mais af in een vergiet en bewaar in een kom. Giet vervolgens de zwarte bonen af in hetzelfde vergiet.

Bonen bakken
4

Verhit de overige olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de knoflook en de komijn 1 minuut, voeg de zwarte bonen en de tomaten toe en roerbak nog 2 – 3 minuten. Breng op smaak met peper en zout en eventueel extra vierge olijfolie naar smaak. Bewaar de gebakken bonen en tomaat in een kom. Bak in dezelfde pan de mais 2 – 3 minuten.

Smaakmaker snijden
5

Snijd ondertussen de koriander grof en snijd de limoen in partjes. Prak in een kleine kom de avocado fijn met een vork. Voeg hier het sap van 1 limoenpartje per persoon, de helft van de koriander, en peper en zout naar smaak aan toe. Proef en voeg eventueel meer limoensap toe.

Serveren
6

Verdeel de rijst over diepe borden of kommetjes. Verdeel alle ingrediënten rondom de rijst in de kom. Serveer met een schep geprakte avocado en garneer met de overgebleven koriander en limoen.

Hoogst beoordeelde recepten voor avondeten

Flammkuchen met fourme d'Ambert, peer en spek

Flammkuchen met fourme d'Ambert, peer en spek

met een salade van geroosterde pompoen en roodlof
Varkenshaas in ontbijtspek met champignonroomsaus

Varkenshaas in ontbijtspek met champignonroomsaus

met aardappelpuree en geroosterde broccoli
Luxe vispannetje

Luxe vispannetje

Met gebakken krieltjes
Luxe vispotje met room en witte wijn

Luxe vispotje met room en witte wijn

Met venkel en gebakken Drieling aardappelen
Varkenshaas met orecchiette

Varkenshaas met orecchiette

Met paddenstoelen-roomsaus en rucola
Gepocheerde zalmfilet met sperziebonen

Gepocheerde zalmfilet met sperziebonen

met krieltjes, citroen, dille en kappertjes
Visgratin van kabeljauw, koolvis, zalm en garnalen

Visgratin van kabeljauw, koolvis, zalm en garnalen

met prei, venkel en aardappelpuree
Gekonfijte eend en paddenstoelenrisotto

Gekonfijte eend en paddenstoelenrisotto

met een frisse salade van sinaasappel en peultjes
Tonijnsteak met sesamkorst

Tonijnsteak met sesamkorst

met broccolini en gebakken rijst met kimichisaus
Paasbrunch

Paasbrunch

met een hartige plaattaart en appelpakketjes
Rijstsalade met vegetarische runderstukjes in teriyaki

Rijstsalade met vegetarische runderstukjes in teriyaki

NL: met mango, taugé en gezouten pinda's BE: met mango, sojascheuten en gezouten pinda's
Veggie + protein - Risotto met buffelmozzarella en doradefilet als extra

Veggie + protein - Risotto met buffelmozzarella en doradefilet als extra

Met tomaat, vers basilicum en pecorino
Luxe spaghetti bolognese met burrata en basilicum

Luxe spaghetti bolognese met burrata en basilicum

met verse pasta en Parmigiano Reggiano
Mixed-grillschotel: souvlaki en kofta

Mixed-grillschotel: souvlaki en kofta

met orzosalade, mini Turks brood en tzatziki
Pollo tonnato met zuurdesembrood

Pollo tonnato met zuurdesembrood

Gepocheerde kip met tonijnsaus
Varkenshaas met honing-sinaasappelsaus

Varkenshaas met honing-sinaasappelsaus

met geglaceerde bospeen
Pastaschotel Griekse stijl

Pastaschotel Griekse stijl

met gehakt, feta, courgette en paprika
Risotto met garnalen en courgette

Risotto met garnalen en courgette

met salade en zoetzure bieten
Surf & turf: garnalen en biefstuk

Surf & turf: garnalen en biefstuk

met een saus van parmigiano reggiano
Gentse waterzooi

Gentse waterzooi

gegarneerd met verse krulpeterselie

De HelloFresh-recepten van deze week: absolute aanraders

Geroosterde kippendij met rijst à la paella

Geroosterde kippendij met rijst à la paella

met peterselie, oregano en salami
Kabeljauwfilet in knoflookbotersaus

Kabeljauwfilet in knoflookbotersaus

met gesmoorde prei en sperziebonen
Kipcurry op z'n Surinaams

Kipcurry op z'n Surinaams

met ei, patatjes en sperziebonen
Couscousbowl met varkensreepjes, aubergine en tahinsaus

Couscousbowl met varkensreepjes, aubergine en tahinsaus

met gefrituurde uitjes, kerstomatensalade en verse munt
Wraps met oesterzwammen en knoflook-yoghurtsaus

Wraps met oesterzwammen en knoflook-yoghurtsaus

met patatjes, zoetzure ui en komkommer
Romige spaghetti met citroen en walnoot-basilicumgarnering

Romige spaghetti met citroen en walnoot-basilicumgarnering

met mini-romatomaten, courgette en spinazie
Veggie cheeseburger met ciabatta

Veggie cheeseburger met ciabatta

met patatjes, komkommersalade en gekaramelliseerde ui
Ratatouillesoep met ciabatta met camembert

Ratatouillesoep met ciabatta met camembert

met aubergine en verse rozemarijn
Cheesy pizza

Cheesy pizza

pick & mix toppings: barbecuesaus, witte kaas en meer!
Kipworstjesbowl met citroenmayonaise

Kipworstjesbowl met citroenmayonaise

met couscous, verse kruiden en courgette
Parelcouscous met geitenkaasbolletjes en pesto

Parelcouscous met geitenkaasbolletjes en pesto

met courgette, venkel en geroosterde pompoenpitten
Hoisin-kipburger met komkommersalade

Hoisin-kipburger met komkommersalade

op een wortelbroodje met patatjes en sojascheuten
Steak met salade op z'n Thais en pinda's

Steak met salade op z'n Thais en pinda's

met sesam-limoendressing, paarse wortel en bruine rijst
Varkenshaas met Parmigiano-witloofgratin

Varkenshaas met Parmigiano-witloofgratin

met romige mosterdsaus en tomaat-rucolasalade
Zalmfilet met mangochutney

Zalmfilet met mangochutney

met furikake-rijst, verse dille en ingelegde ui
Gemarineerde steak met salade van courgettelinten

Gemarineerde steak met salade van courgettelinten

met rucola, patatjes, tomaat en dille
Romige spinaziedahl met tofu

Romige spinaziedahl met tofu

met gouden rijst en komkommeryoghurt
Kipfilet met kruidige groentestoof

Kipfilet met kruidige groentestoof

met gedroogde abrikozen, amandelschaafsel en Midden-Oosterse kruidenmix
Kabeljauwfilet op romige venkelrisotto

Kabeljauwfilet op romige venkelrisotto

met sperziebonen, Parmigiano Reggiano en spinazie
Kipfilet in hollandaisesaus

Kipfilet in hollandaisesaus

met sperziebonen en gebakken rozemarijnkrieltjes