Skip to main content
Varkenshaas met Parmigiano-witloofgratin

Varkenshaas met Parmigiano-witloofgratin

met romige mosterdsaus en tomaat-rucolasalade

Varkenshaas is het meest malse stuk vlees van het varken. Wist je dat dit het enige stukje van het varken is dat je zelfs rosé kunt eten?

Labels:
Légumes ++
-30 % de glucides
Allergenen:
Melk (inclusief lactose)

Gemaakt in een fabriek waar eieren, melk, vis, pinda's, sesam, schaaldieren, soja, noten en tarwe worden verwerkt.

Bereidingstijd35 minuten
Oventijd35 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

1 stuk(s)

Tomaat

1 stuk(s)

Witloof

10 gram

Parmigiano Reggiano DOP

(Bevat: Melk (inclusief lactose))

2 snufje

Nootmuskaat

1 stuk(s)

Varkenshaas

(Kan bevatten: Gluten, Melk (inclusief lactose), Mosterd, Selderij, Soja)

1 stuk(s)

Knoflookteen

20 gram

Rucola en veldsla

100 ml

Room

(Bevat: Melk (inclusief lactose))

Zelf toevoegen

1 el

[Plantaardige] boter

½ el

Mosterd

⅓ stuk(s)

Zoutarm kippenbouillonblokje

naar smaak

Extra vierge olijfolie

naar smaak

Peper en zout

Voedingswaarden

Energie (kJ)3075 kJ
Energie (kcal)735 kcal
Vetten59.2 g
waarvan verzadigd38.4 g
Koolhydraten13.7 g
waarvan suikers6.8 g
Vezels7.7 g
Eiwitten35.5 g
Zout1.7 g
Potassium484.8 mg
Calcium44.9 mg
Iron0.5 mg

Benodigdheden

Pan
Ovenschaal
Koekenpan
Aluminiumfolie
Saladekom

Instructies

Voorbereiden
1
  • Verwarm de oven op 210 graden.
  • Breng water aan de kook in een pot voor de witloof.
  • Snijd de witloof in de lengte in kwarten en verwijder de harde kern,  maar houd de onderkant heel zodat bladeren niet losvallen. 
  • Kook de witloof 30 seconden - 1 minuut in de pot. Giet af en laat uitstomen in een vergiet.
Witloof roosteren
2
  • Leg de witloof in een ovenschaal met de snijkant naar boven. 
  • Rasp de helft van de Parmigiano Reggiano en 1 mespuntje nootmuskaat per persoon uit boven de witloof. Breng op smaak met peper en zout. 
  • Rooster 13 - 15 minuten in de oven (zie Tip).

Tip: Zet de oven, indien mogelijk, de laatste 5 minuten op grillstand.

Varkenshaas bakken
3
  • Verhit een klontje boter in een pan op middelhoog vuur. Bak de varkenshaas in 10 - 13 minuten rondom bruin. 
  • Haal uit de pan en laat rusten in aluminiumfolie.
  • Pers ondertussen de knoflook of snijd fijn.
Saus maken
4
  • Bak de knoflook in dezelfde pan 1 - 2 minuten op middelhoog vuur.
  • Voeg de room, de mosterd en een klontje boter toe. Verkruimel het bouillonblokje erboven.
  • Rasp een mespuntje nootmuskaat naar smaak uit boven de pan. Roer goed door.
  • Breng aan de kook. Laat de mosterdroomsaus indikken tot de gewenste dikte. Breng op smaak met peper en zout.
Salade maken
5
  • Snijd de tomaat in blokjes.
  • Meng in een saladekom de slamix en de tomaat met extra vierge olijfolie naar smaak. Breng op smaak met peper en zout.

Weetje: Wist je dat kerstomaten meer bètacaroteen bevatten dan gewone tomaten? Bètacaroteen is een antioxidant dat het lichaam beschermt tegen weefselschade en veroudering.

Serveren
6
  • Serveer de varkenshaas over de borden en giet de mosterdroomsaus eroverheen. 
  • Serveer de salade en de witloofgratin ernaast.
  • Rasp de overige Parmigiano Reggiano over de salade.

Meer heerlijke recepten met vergelijkbare ingrediënten

De HelloFresh-recepten van deze week: absolute aanraders