In dit gerecht maak je zelf perenmoes. De zoete perenmoes is verassend lekker in combinatie met de bittere smaak van witloof.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
250 gram
Krieltjes
100 gram
Boomstammetje
1 stuk(s)
Witloof
25 gram
Mayonaise
1 stuk(s)
Peer
½ el
[Plantaardige] boter
1 tl
Wittewijnazijn
naar smaak
Peper en zout
1 el
Olijfolie
1 tl
Extra vierge olijfolie
½ el
Suiker
Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de krieltjes en snijd doormidden. Meng ze in een kom met 1/2 el olijfolie per persoon, peper en zout. Verdeel de krieltjes over de bakplaat met bakpapier. Bak 30 - 40 minuten in de oven, of tot ze goudbruin zijn. Schep halverwege om.
Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan met deksel op middelhoog vuur en bak de blinde vink in 3 - 4 minuten rondom bruin. Verlaag het vuur en bak de blinde vink, afgedekt, nog 16 - 18 minuten, of tot hij gaar is.
Schil de peer of was grondig. Verwijder het klokhuis en snijd de peer in blokjes. Voeg de blokjes toe aan een steelpan met deksel. Voeg per persoon: 50 ml water en 1/2 el suiker toe. Breng aan de kook en laat, afgedekt, 12 - 14 minuten op laag vuur koken. Haal de pan van het vuur en prak de peer grof met een vork. Bewaar de perenmoes tot serveren met het deksel op de pan.
Snijd de onderkant van de witloofstronken en snijd de witloof doormidden. Verwijder de harde kern en snijd de witloof in zeer fijne reepjes.
Meng in een saladekom de mayonaise met per persoon: 1 tl wittewijnazijn en 1 tl extra vierge olijfolie. Voeg de witloof toe en breng goed op smaak met peper en zout.
Verdeel de witloofsalade over de borden. Schep de krieltjes en de blinde vink op de borden. Serveer met de perenmoes.
Tip: Peer is niet alleen lekker, het bevat ook nog eens bijzonder veel vezels. Met 1 kweepeer zit je al op ongeveer 1/6 van de ADH. Een lekkere en gezonde toevoeging aan je maaltijd dus.