Wat maakt de pompoenpit de kampioen onder de zaden en de noten? (Het antwoord is: pompoenpitten bevatten van deze voedselgroep het meeste magnesium - essentieel voor een gezonde bloeddruk en sterke botten en spieren.)
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
9.9 gram
Verse munt, oregano en peterselie
3 stuk(s)
Tomaat
½ stuk(s)
Ui
25 gram
Geraspte belegen kaas
(Bevat: Melk (inclusief lactose))
30 gram
Zonnebloem-pompoenpittenmix
100 gram
Kipfiletreepjes met grillkruiden
70 gram
Bulgur
1 tl
Zwarte balsamicoazijn
naar smaak
Peper en zout
1 el
Olijfolie
225 ml
Zoutarme groentebouillon
½ el
Extra vierge olijfolie
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bereid de bouillon. Verwijder de blaadjes munt en oregano van de takjes. Snijd de verse munt, oregano en peterselie fijn. Snijd de bovenkant van de tomaten drie keer kruislings in (in de vorm van een ster), maar snijd de tomaat niet helemaal door. Snipper de ui.
Meng in een kom de geraspte belegen kaas met de helft van de pittenmix, de helft van de verse kruiden, 1/2 el olijfolie per persoon en peper. Meng goed en kneed eventueel door. Leg de tomaten in een ovenschaal en besprenkel ze met 1/4 el olijfolie per persoon. Trek de tomaten voorzichtig een beetje open en vul ze met het kaasmengsel. Bak 20 - 25 minuten in de oven. Haal ze daarna uit de oven en besprenkel meteen met 1 tl zwarte balsamicoazijn per persoon.
Verhit 1/4 el olijfolie per persoon in een wok of hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Bak de gekruide kipfiletreepjes en ui 5 - 8 minuten of tot de kip gaar is. Breng op smaak met peper en zout, haal uit de pan en bewaar apart.
Voeg de bulgur toe aan dezelfde wok of hapjespan met deksel en roerbak 1 minuut op middelmatig vuur. Schenk 175ml bouillon per persoon over de bulgur en kook de bulgur, afgedekt, in 10 - 12 minuten op laag vuur droog. Schep regelmatig om en voeg extra bouillon toe wanneer de bulgur te droog wordt. Verhit ondertussen een koekenpan, zonder olie, op middelhoog vuur en rooster de overige pittenmix tot de pitten beginnen te poffen.
Meng de gebakken kipfiletreepjes, de overige groene kruiden, 1/2 el extra vierge olijfolie per persoon, peper en zout door de bulgur. Verhit nog 1 - 2 minuten.
Tip: Dit gerecht bevat door de bulgur en ruim 300g groente meer dan de helft van de ADH voor vezels - goed voor je spijsvertering dus!
Verdeel de bulgur over de borden en serveer met de gevulde tomaten. Giet het sap dat uit de tomaten is vrijgekomen over de bulgur. Besprenkel de bulgur met extra vierge olijfolie naar smaak en garneer met de gepofte pitten.
Tip: Tomaat bevat naast vitamine A, C en E ook lycopeen: een antioxidant die onze cellen beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Hoe rijper de tomaten zijn, hoe meer lycopeen ze bevatten.