Les recettes maison des saucisses de ce plat sont préparées à base de porc hollandais. Cette variante est assaisonnée aujourd'hui de moutarde à l'ancienne et d'aromates fraîches.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
½ stuk(s)
Sjalot
½ bosje(s)
Bospeen
250 gram
Aardappelen
1 stuk(s)
Appel
1 snufje
Nootmuskaat
1 stuk(s)
Varkensboerenworst
125 ml
Zoutarme runderbouillon
1 tl
Zwarte balsamicoazijn
5 ml
[Plantaardige] melk
½ tl
Suiker
2 el
[Plantaardige] boter
naar smaak
Peper en zout
½ tl
Mosterd
Bereid de bouillon. Breng in een pan met deksel ruim water met een snuf zout aan de kook voor de aardappelen en bospeen (zie Tip). Snipper de sjalot. Snijd het loof van de bospenen af. Schil of was de bospeen en snijd de bospeen in stukjes van 3 - 4 cm dik. Was of schil de aardappelen en snijd ze in grove stukken.
Tip: Kook je voor 4 of meer personen, gebruik dan 2 afzonderlijke pannen met deksel voor de aardappelen en bospeen.
Kook de aardappelen en bospeen 12 – 15 minuten in de pan met deksel. Giet af en laat zonder deksel uitstomen.
Verwijder het klokhuis van de appel en snijd de appel in blokjes. Verhit 1/2 el boter per persoon in een steelpan met deksel. Voeg de appelblokjes en 2 el water per persoon toe aan de steelpan. Breng afgedekt aan de kook en laat 5 minuten op laag vuur koken. Voeg vervolgens 1/2 tl suiker toe per persoon en laat nog 3 - 5 minuten verder koken. Roer nadien goed door en prak dan grof met een vork. Rasp ondertussen met een fijne rasp een mespuntje nootmuskaat per persoon.
Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan met deksel op middelhoog vuur. Fruit de sjalot 2 - 3 minuten. Voeg vervolgens de boerenworst toe en bak in 2 - 3 minuten rondom bruin. Verlaag het vuur, dek de pan af en bak nog 8 – 10 minuten. Draai af en toe om.
Stamp de aardappelen samen met de bospeen tot een puree met een aardappelstamper. Voeg per persoon: een scheutje melk, 1/2 tl mosterd, een mespuntje nootmuskaat en peper en zout toe om het smeuïg te maken. Haal vervolgens de worst uit de koekenpan (zie Tip). Zet het vuur van de koekenpan hoog en blus de sjalot af met de bouillon en 1/2 tl zwarte balsamicoazijn per persoon. Breng de jus op smaak met peper en 1/2 tl mosterd per persoon. Laat in 4 - 6 minuten inkoken. Voeg vlak voor het serveren nog 1 el koude boter per persoon toe. Roer goed door met een garde.
Tip: Deze maaltijd is calorierijk. Let jij op je calorie-inname? Halveer dan de hoeveelheid van alle ingrediënten voor de saus. Je serveert iets minder saus, maar laat heel wat calorieën achterwege.
Verdeel de boerenwost met de wortelstoemp en appelmoes over de borden. Serveer met de jus.
Tip: Appel bevat pectine. Dit is een fermenteerbare vezel die zorgt voor een gezonde darmflora - goed voor je cholesterolgehalte en je immuunsysteem.