Wist je dat de originele mozzarella di bufala gemaakt werd van de melk van zwarte waterbuffels uit een regio ten noordwesten van Napels?
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
75 gram
Risottorijst
½ stuk(s)
Ui
½ stuk(s)
Citroen
½ stuk(s)
Venkel
20 gram
Geraspte pecorino DOP
(Bevat: Melk (inclusief lactose))
½ stuk(s)
Prei
2.5 gram
Verse citroentijm
1 stuk(s)
Knoflookteen
½ bol(len)
Burrata
(Bevat: Melk (inclusief lactose))
¼ stuk(s)
Rode peper
½ el
[Plantaardige] boter
naar smaak
Peper en zout
¼ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
¼ el
Olijfolie
Verwarm de oven voor op 180 graden. Breng 300 ml water per persoon aan de kook in een steelpan en verkruimel 1/4 bouillonblokje per persoon erboven.
Snipper de ui en pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de prei in dunne ringen. Halveer de venkel, snijd in kwarten en verwijder de harde kern. Snijd de venkel in reepjes. Verhit in een hapjespan met deksel 1/2 el roomboter per persoon op middellaag vuur. Fruit de ui, knoflook, prei en venkel 2 - 3 minuten. Voeg vervolgens de rijst toe en roerbak 1 - 2 minuten. Ris de blaadjes van de citroentijm en snijd fijn.
Tip: Wist je dat 100 gram prei je meer dan een derde van de ADH foliumzuur oplevert? Deze B-vitamine is essentieel voor de groei en goede werking van het lichaam.
Voeg 1/3 van de bouillon en de citroentijm toe aan de pan met deksel en laat de rijstkorrels de bouillon langzaam opnemen (zie Tip). Roer regelmatig door. Voeg, zodra de bouillon door de rijstkorrels is opgenomen, weer 1/3 van de bouillon toe. Verwijder ondertussen de zaadlijsten van de rode peper en snijd fijn.
Tip: Vervang naar wens een deel van de bouillon met eenzelfde hoeveelheid witte wijn.
Voeg de overige bouillon toe aan de risotto en laat de risottokorrels de bouillon weer langzaam opnemen. Blijf goed doorroeren. De risotto is gaar zodra de korrel vanbuiten zacht is, maar nog een lichte bite heeft vanbinnen. Dit duurt totaal ongeveer 20 - 25 minuten (zie Tip). Rasp ondertussen de schil van de citroen met een fijne rasp. Snijd vervolgens in partjes.
Tip: De hoeveelheid vocht die je nodig hebt om de risotto te garen is afhankelijk van de grootte van je pan. Proef daarom tussendoor en voeg indien nodig meer water of bouillon toe.
Haal de pan met risotto van het vuur. Voeg vervolgens 1/2 tl citroenrasp per persoon, de geraspte pecorino en peper en zout naar smaak toe. Laat, afgedekt, 2 minuten staan.
Verdeel de risotto over de borden. Halveer de burrata en verdeel over de risotto. Voeg naar smaak rode peper toe. Pas op: deze is pittig! Garneer met 1 citroenpartje per persoon.
Tip: Wist je dat minder vlees eten voordelen heeft voor je gezondheid? Het draagt bijvoorbeeld bij aan een lager risico op hart- en vaatziekten.