Aardpeer of topinamboer is zo'n vergeten groente die het heerlijk doet in de soep of puree. Hij is familie van de aardappel maar een stuk kleiner en wordt daardoor wellicht over het hoofd gezien. Vandaag gelukkig niet! Je gaat de aardperen pureren en zo vormen ze de basis van je gerecht. Valt het in de smaak? Je leest meer over recepten met aardpeer op onze blog.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
250 gram
Aardpeer
1 stuk(s)
Gekonfijte eendenpoot
10 gram
Amandelschaafsel
(Bevat: Amandelnoten Kan bevatten: Pinda's, Noten, Sesamzaad)
½ stuk(s)
Ui
¼ stuk(s)
Biologische ontbijtkoek
125 gram
Kastanjechampignons
1 takje(s)
Verse rozemarijn
½ stuk(s)
Sinaasappelsap
½ stuk(s)
Handsinaasappel
½ stuk(s)
Steranijs
25 gram
Mascarpone
8.25 gram
Rucolacress
1 tl
Suiker
½ el
Rodewijnazijn
30 ml
Zoutarme runderbouillon
1 el
[Plantaardige] boter
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de aardpeer. Schil de aardpeer en snijd in kleine stukken. Kook de aardpeer 15 – 20 minuten, of tot hij zacht is. Giet af en laat uitstomen zonder deksel. Pureer glad met een staafmixer en breng op smaak met peper en zout.(TIP) Houd de puree daarna tot serveren warm op laag vuur. Roer af en toe goed door.
Tip: Gaat het pureren van de aardpeer niet zo makkelijk? Pureer de aardpeer dan in een maatbeker.
Leg de gekonfijte eendenpoot met het vel naar boven op een bakplaat met bakpapier. Bak in 20 – 22 minuten bruin in de oven. Verhit een koekenpan, zonder olie, op hoog vuur en rooster het amandelschaafsel tot het begint te kleuren. Haal uit de pan en bewaar apart.
Bereid de bouillon. Snipper de ui en snijd de ontbijtkoek fijn. Snijd de kastanjechampignons in kwarten. Ris de naaldjes van de rozemarijn en snijd fijn. Pers het sap uit de perssinaasappel. Verwijder de schil van de handsinaasappel en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een steelpan op laag vuur en fruit de ui 3 – 4 minuten. Blus af met 1/2 el rodewijnazijn per persoon, de bouillon en het sinaasappelsap. Voeg de steranijs, de ontbijtkoek en 1 tl suiker per persoon toe. Verhoog het vuur en laat het geheel 6 – 8 minuten inkoken. (TIP) Roer vlak voor serveren de stukjes sinaasappel door de saus.
Tip: De snelheid waarmee de saus inkookt is sterk afhankelijk van welke pan je gebruikt. Hoe groter de oppervlakte van je pan, hoe sneller het vocht verdampt en dus hoe sneller de saus inkookt.
Verhit 1/2 el roomboter in de koekenpan van de amandelen op middelhoog vuur. Bak de kastanjechampignons samen met de rozemarijn 6 – 8 minuten. Breng op smaak met peper en zout. (TIP) Roer ondertussen de mascarpone door de aardpeerpuree.
Tip: Als je je champignons op hoog vuur bakt, worden ze mooi bruin aan de buitenkant en verliezen ze minder vocht. Schep ze wel goed om, zodat ze niet aanbranden.
Verdeel de aardpeerpuree over de borden en leg de gekonfijte eendenpoot erop. Verdeel de kastanjechampigons erover en garneer met het amandelschaafsel en rucolacress. Serveer met de sinaasappelsaus.