Meatier-burger met gekaramelliseerde witloof
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Meatier-burger met gekaramelliseerde witloof

Meatier-burger met gekaramelliseerde witloof

met patatjes en frisse salade

In dit recept karamelliseer je de witloof. De zoete honing is perfect om de iets bittere smaak van witloof uit te balanceren.

Labels:
Familie
Allergenen:
Mosterd

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd35 minuten
Oventijd30 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

1.5 stuk(s)

Witloof

200 gram

Aardappelschijfjes

10 gram

Pompoenpitten

(Kan bevatten Pinda's, Noten, Sesamzaad)

30 gram

Mesclun

1 stuk(s)

Meatier-burger

(Bevat Mosterd Kan bevatten Melk (inclusief lactose), Eieren, Selderij, Soja, Gluten, Sesamzaad)

Zelf toevoegen

¼ tl

Mosterd

1 el

[Plantaardige] boter

¼ tl

Wittewijnazijn

½ el

Olijfolie

½ el

Extra vierge olijfolie

½ el

Honing [of plantaardig alternatief]

1 el

[Plantaardige] mayonaise

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3641 kJ
Energie (kcal)870 kcal
Vetten59.3 g
waarvan verzadigd20.2 g
Koolhydraten47.8 g
waarvan suikers14.3 g
Vezels8.6 g
Eiwitten30 g
Zout2.2 g

Benodigdheden

•Bakplaat met bakpapier
•Hapjespan met deksel
•Koekenpan
•Saladekom

Instructies

Voorbereiden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de witloof in de lengte in partjes. Laat de harde kern zitten zodat de bladeren niet losraken. 

Aardappelen roosteren
2

Verdeel de aardappelschijfjes over een bakplaat met bakpapier en besprenkel met 1/2 el olijfolie per persoon. Breng op smaak met peper en zout. Rooster de aardappelen 14 - 16 minuten in de oven.

Weetje: Wist je dat aardappelen supergezond zijn? Ze zitten vol vezels, zijn rijk aan vitaminen (B6, B11, C) en bevatten het mineraal kalium. Kalium is belangrijk voor een gezonde bloeddruk en zorgt voor een goede werking van de zenuwen en spieren.

Witloof bakken
3

Verhit ondertussen de helft van de boter in een sauteerpan met deksel op hoog vuur en bak de witloof 1 minuut. Verlaag het vuur, breng op smaak met peper en zout en bak de witloof, afgedekt, 10 - 15 minuten.

Pompoenpitten roosteren
4

Verhit ondertussen een pan zonder olie op hoog vuur en rooster de pompoenpitten tot deze beginnen te poffen. Haal uit de pan en bewaar apart. Meng in een saladekom de mosterd met de wittewijnazijn en de extra vierge olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de sla toe aan de saladekom en meng met de dressing.

Burger bakken
5

Verhit, als de aardappelen en de witloof bijna klaar zijn, de overige boter in dezelfde pan op middellaag vuur en bak de burger 3 - 5 minuten per kant. Breng op smaak met peper en zout en laat 1 minuut rusten. Zet het vuur van de witloof middelhoog, voeg de honing toe en karamelliseer de witloof in 2 minuten (zie Tip). Schep tussendoor voorzichtig om.

Tip: Maak je dit recept voor kinderen? Proef de witloof voor je het serveert en voeg extra honing toe als het te bitter is.

Serveren
6

Verdeel de witloof, de patatjes en de burger over de borden en serveer met de salade en de mayonaise. Garneer de salade met de pompoenpitten.

Weetje: Dit gerecht bevat meer dan 250 gram groente en dat is meer dan de ADH. Met 1 portie krijg je veel ijzer, calcium, vitamine C en meerdere B-vitaminen binnen.