
Kalfsburger met kalfsjus met rode ui
met zoete aardappel-wortelpuree en rucola en veldsla
Wist je dat de zoete aardappel meer bètacaroteen, oftewel pro-vitamine A, bevat dan de gewone aardappel? Deze stof zorgt voor de oranje kleur van de zoete aardappel.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
Ingrediënten
1 stuk(s)
Kalfsburger
2 stuk(s)
Wortel
150 gram
Zoete aardappel
40 gram
Rucola en veldsla
30 gram
Kalfsjus
½ stuk(s)
Ui
Zelf toevoegen
½ el
[Plantaardige] boter
½ el
Zwarte balsamicoazijn
½ el
Olijfolie
½ tl
Mosterd
naar smaak
Peper en zout
Benodigdheden
Instructies

Was of schil de zoete aardappel en snijd in grove stukken. Snijd de wortel en rode ui in blokjes. Zet de zoete aardappelen en wortel onder water in een pan met deksel en kook, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar. Giet af, bewaar wat van het kookvocht en laat zonder deksel uitstomen.
Tip: Wortel zit boordevol vitamine A - goed voor de groei, de gezondheid van je huid, haar en nagels en een goede werking van je ogen en afweersysteem. Het zit bijvoorbeeld ook in boerenkool, spinazie, broccoli en ei.

Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de kalfsburger 2 - 4 minuten per kant. Haal daarna de burger uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie.

Bak in dezelfde pan de rode ui in 4 minuten op middelhoog vuur. Voeg per persoon: 75 ml water en 30 g kalfsjus toe. Meng goed door en laat de jus 5 minuten zacht pruttelen zodat hij indikt (zie Tip). Roer af en toe door.
Tip: Vind je de saus nog wat te dun? Zet het vuur dan de laatste 2 minuten hoog.

Maak in een saladekom een dressing van de zwarte balsamicoazijn en de extra vierge olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Meng de sla door de dressing.

Stamp de zoete aardappel en wortel met een aardappelstamper tot een grove puree. Voeg een scheutje kookvocht toe en stamp goed door. Breng op smaak met 1/2 tl mosterd, peper en zout.

Verdeel de puree over de borden. Leg de kalfsburger op de puree en giet de jus eroverheen. Serveer de salade ernaast.