Miso! Een Japanse smaakversterker met zowel een hartige als zoete smaak. Gebruik het voor bouillon, sauzen of dressing, of maak er bijvoorbeeld een speciale miso-mayonaise van.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
½ stuk(s)
Aubergine
½ stuk(s)
Knoflookteen
½ bosje(s)
Lente-ui
5 ml
Sesamolie
(Bevat: Sesamzaad)
75 gram
Jasmijnrijst
15 gram
Witte miso
(Bevat: Soja, Tarwe)
10 ml
Sojasaus
(Bevat: Soja, Tarwe)
¼ zakje(s)
Sesamzaad
(Bevat: Sesamzaad Kan bevatten: Noten, Pinda's)
1 stuk(s)
Ei
(Bevat: Ei)
1 stuk(s)
Komkommer
20 gram
Cashewstukjes
(Bevat: Cashewnoten Kan bevatten: Pinda's, Noten, Sesamzaad)
250 ml
Zoutarme groentebouillon
2 tl
Honing [of plantaardig alternatief]
½ el
[Plantaardige] boter
1.25 el
Zonnebloemolie
1 tl
Suiker
naar smaak
Sambal
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden en bereid de bouillon. Snijd de aubergine in de lengte doormidden. Kerf daarna in elke helft een ruitpatroon in het vruchtvlees, maar snijd niet te diep door. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de lente-ui in fijne ringen en bewaar het witte en het groene gedeelte apart van elkaar.
Verhit de boter en de sesamolie in een pot met deksel op middelhoog vuur. Voeg de knoflook en het witte gedeelte van de lente-ui toe en bak 2 - 3 minuten. Voeg de rijst en de bouillon toe en breng aan de kook. Kook, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar. Giet af indien nodig en bewaar afgedekt tot serveren.
Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een sauteerpan op middelhoog vuur. Leg de auberginehelften op de schil in de pan. Bak 4 minuten, keer om en bak 4 minuten verder, of tot ze goudbruin kleuren. Meng ondertussen in een kleine kom de witte miso (let op: zout! Gebruik naar smaak) met de honing en suiker. Voeg eventueel sambal naar smaak toe.
Voeg de misomarinade toe aan de sauteerpan met aubergine en bak 1 minuut, of tot de saus indikt. Haal de aubergine goed door de saus en leg de auberginehelften op de schil in een ovenschaal. Schenk de saus uit de pan over de aubergine en bestrooi met de helft van de sesamzaadjes. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en bak de aubergine 10 - 12 minuten in de oven.
Verhit een klein scheutje zonnebloemolie in de sauteerpan van de aubergine op middelmatig vuur. Bak het ei en breng op smaak met peper en zout. Snijd ondertussen de komkommer in schijfjes. Meng de overige sesamzaadjes door de rijst.
Verdeel de rijst over de borden. Leg de aubergine en het spiegelei op de rijst. Garneer met het groene gedeelte van de lente-ui en de cashewstukjes. Verdeel de komkommerschijfjes ernaast. Serveer de sojasaus op tafel en gebruik naar smaak (zie Tip).
Tip: Proef eerst voordat je sojasaus toevoegd. De miso geeft al een zoute, umami smaak aan dit gerecht!