Witte asperges met ham en een gekookt eitje
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Witte asperges met ham en een gekookt eitje

Witte asperges met ham en een gekookt eitje

met aardappelen en hollandaisesaus

De ambachtelijke achterham in dit recept draagt het keurmerk Duurzaam Varkensvlees - dat staat voor lokaal, verantwoord en vooral smaakvol varkensvlees.

Labels:
Familie
•Extra groente
•Familie

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd35 minuten
Oventijd25 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

250 gram

Aardappelen

350 gram

Witte asperges

1 stuk(s)

Ei

2.5 gram

Verse krulpeterselie

3 plak(ken)

Achterham

50 gram

Hollandaisesaus

Zelf toevoegen

naar smaak

Peper en zout

1 el

[Plantaardige] boter

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)629 kcal
Energie (kJ)2630 kJ
Vetten30 g
waarvan verzadigd18 g
Koolhydraten59 g
waarvan suikers4 g
Vezels14.2 g
Eiwitten24 g
Zout2 g

Benodigdheden

•Grote pan of aspergepan
•Pan met deksel
•Dunschiller

Instructies

Voorbereiden
1

Kook 1 liter water per persoon voor de asperges in een grote pan met deksel, of een aspergepan (zie Tip). Kook in een andere pan met deksel 400 ml water per persoon voor de aardappelen.

Tip: Heb je geen aspergepan of hoge pan in huis? Je kunt ook een lagere pan gebruiken – leg de asperges er dan plat in.

Snijden en schillen
2

Was of schil de aardappelen grondig en halveer ze. Snijd de grote aardappelen in kwarten. Snijd de onderste 2 cm van de asperges. Schil de asperges met een dunschiller vanaf de kop naar beneden. De kop hoeft niet geschild te worden.

Aardappelen koken
3

Kook de aardappelen, afgedekt, 15 - 20 minuten in de pan met deksel. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen.

Tip: Wist je dat aardappelen supergezonde energiebronnen zijn? Naast veel vezels en kalium bevatten ze ook veel vitaminen. Zoals vitamine B6 en B11 voor je energieniveau, en vitamine C voor een sterke weerstand.

Asperges koken
4

Kook de asperges 12 - 15 minuten in de grote pan met deksel of in de aspergepan. Kook de eieren de eerste 8 minuten met de asperges mee (zie Tip). Haal de eieren daarna uit de pan en laat ze schrikken onder koud water.

Tip: Liever een zachtgekookt ei? Kook hem dan 5 minuten in plaats van 8 minuten.

Boter smelten
5

Schenk de hollandaisesaus in een steelpan en verwarm 4 - 6 minuten op laag vuur. Roer tussendoor goed over de bodem van de pan om aanbranden te voorkomen. Snijd ondertussen de krulpeterselie fijn. Smelt vlak voor het serveren de roomboter in een tweede steelpan op laag vuur en voeg de krulpeterselie toe (zie Tip 1). Breng op smaak met peper en zout. Pel de eieren en snijd doormidden. Haal de plakken ham van elkaar en rol ze op (zie Tip 2).

Tip: Heb je geen tweede steelpan? Gebruik dan een kleine koekenpan. Je kunt de ham ook warm eten. Verpak de plakken ham in aluminiumfolie en verwarm 5 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden.

Serveren
6

Verdeel de asperges en de aardappelen over de borden. Leg de hamrolletjes erbij. Schenk de gesmolten roomboter over de aardappelen en leg de halve eieren op de asperges. Garneer met de warme hollandaisesaus.