Skip to main content
Stoemp van spruitjes met varkensworst

Stoemp van spruitjes met varkensworst

met spekjes, uienchutney en Belgische kruidenmix

Spruiten worden in veel landen Brusselse spruiten genoemd. Ze komen er niet vandaan, maar werden er vroeger wel veel geteeld.

Labels:
Caloriebewust
Familie
Allergenen:
Selderij

Gemaakt in een fabriek waar eieren, melk, vis, pinda's, sesam, schaaldieren, soja, noten en tarwe worden verwerkt.

Bereidingstijd25 minuten
Oventijd25 minuten
NiveauGemiddeld
Hoeveelheden

1 stuk(s)

Varkensboerenworst

(Kan bevatten: Mosterd, Selderij, Soja, Gluten, Ei)

25 gram

Spekreepjes

200 gram

Aardappelen

½ stuk(s)

Rode ui

150 gram

Spruiten

(Bevat: Selderij)

½ tl

Belgische kruidenmix voor gehakt

40 gram

Uienchutney

Zelf toevoegen

½ el

[Plantaardige] boter

1 tl

Mosterd

½ el

Zwarte balsamicoazijn

50 ml

Zoutarme runderbouillon

[Plantaardige] melk

naar smaak

Peper en zout

Energie (kJ)2900 kJ
Energie (kcal)693 kcal
Vetten31.6 g
waarvan verzadigd12.8 g
Koolhydraten66.1 g
waarvan suikers21.9 g
Vezels14.3 g
Eiwitten30.5 g
Zout3 g
Trans Fat0.1 g
Potassium996.3 mg
Calcium28.5 mg
Iron1.3 mg
Pan met deksel
Koekenpan
Koekenpan met deksel
Aardappelstamper

Instructies

Voorbereiden
1
  • Was of schil de aardappelen en snijd in grove stukken.
  • Houd 3 spruiten per persoon apart. Halveer de overige spruiten.
  • Zorg dat de spruiten en aardappelen net onder water staan in een pot.
  • Voeg een flinke snuif zout toe en kook, afgedekt, 12 - 15 minuten. Giet daarna af en houd afgedekt apart.
Spekjes bakken
2
  • Verhit een pan zonder olie op middelhoog vuur. Bak de spekjes 3 - 4 minuten. Haal uit de pan en houd apart.
  • Snijd ondertussen de achtergehouden spruiten in halve ringen.
  • Snijd de ui in ringen.
  • Bereid de bouillon.
Saus maken
3
  • Bak in dezelfde pan de ui 3 - 4 minuten op middelhoog vuur.
  • Blus af met de zwarte balsamicoazijn en de bouillon. Voeg de uienchutney toe en meng goed.
  • Breng aan de kook en laat zachtjes indikken tot serveren.
Worst bakken
4
  • Verhit een klontje boter in een pan op middelhoog vuur. Bak de worst in 2 minuten rondom bruin.
  • Dek de pan af en bak 3 minuten verder.
  • Voeg de gesneden spruiten toe en bak samen nog 6 - 8 minuten, of tot de worst gaar is. Schep af en toe om.
Afmaken
5
  • Stamp de aardappelen en spruiten met een aardappelstamper tot een grove puree.
  • Voeg een scheutje melk, de Belgische kruidenmix (let op: dit ingrediënt kan snel overheersend worden! Weeg zorgvuldig af en gebruik naar smaak) en de mosterd toe en stamp goed door.
  • Breng op smaak met peper en zout en roer de spekjes erdoor.
Serveren
6
  • Verdeel de stoemp over de borden.
  • Leg de worst erbovenop en garneer met de gebakken spruiten.
  • Serveer met de saus van ui.

Meer heerlijke recepten met vergelijkbare ingrediënten

Hoogst beoordeelde recepten voor avondeten

De HelloFresh-recepten van deze week: absolute aanraders