Van welke bekende saus is dragon de belangrijkste smaakmaker? (Het juiste antwoord is: Bearnaise)
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
1 stuk(s)
Tournedos
250 gram
Aardappelen
125 gram
Rode kerstomaten
¼ head
Botersla
4.95 gram
Verse dragon en kervel
1 stuk(s)
Rode ui
25 gram
Kappertjes en gesneden augurken
25 gram
Mayonaise
2 el
Olijfolie
¼ tl
Honing [of plantaardig alternatief]
naar smaak
Peper en zout
¼ el
Rodewijnazijn
¾ el
Extra vierge olijfolie
¼ tl
Mosterd
Haal de filet mignon uit de koelkast (het liefst 30 minuten van tevoren) en dep het vlees droog met keukenpapier. Verwarm de oven voor op 210 graden (zie Tip). Schil de aardappelen of was ze grondig en snijd er frieten van ½ tot 1 cm breed van. Meng ze in een kom met 1 el olijfolie per persoon, peper en zout. Verdeel de frieten over een bakplaat met bakpapier en bak 30 – 40 minuten in het midden van de oven. Schep halverwege om.
Tip: Voor het krokantste resultaat gebruik je een heteluchtoven. Heb jij die niet? Verwarm de oven dan voor op 230 graden en houd dezelfde baktijd aan.
Meng ondertussen in een ovenschaal de rode cherrytomaten met 1/4 el olijfolie per persoon en breng op smaak met peper en zout. Bak ze de laatste 10 - 15 minuten mee met de ovenfrieten.
Snijd ondertussen de botersla in stukken en snijd de verse kervel fijn. Pluk de blaadjes van de takjes verse dragon en hak grof. Snipper de sjalot fijn.
Meng in een saladekom de extra vierge olijfolie, de rodewijnazijn, de honing en de mosterd tot een vinaigrette. Voeg de sjalot toe en breng op smaak met peper en zout. Voeg de botersla, kappertjes en augurken toe aan de saladekom en meng goed. Meng in een kleine kom de dragon en de kervel met de mayonaise.
Verhit de overige olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Dep de filet mignon droog met keukenpapier en wrijf hem in met peper en zout. Leg, zodra de olie goed heet is, de filet mignon voorzichtig in de pan en bak in 1 - 3 minuten per kant, tot hij goudbruin is (zie Tip). Bestrooi met zwarte peper en haal uit de pan. Wikkel in aluminiumfolie en laat minimaal 3 minuten rusten.
Tip: Houd je van een botersmaak? Voeg dan halverwege een klontje boter toe aan de koekenpan en bedruip de filet mignon hiermee.
Verdeel de salade en de gepofte cherrytomaten over de borden en leg de filet mignon erbij. Leg naast de filet mignon een schep dragonmayonaise. Serveer de frieten in een apart kommetje.