topBanner
Gratin dauphinois met varkensworst

Gratin dauphinois met varkensworst

met gebakken champignons en salade

Lees meer

Weet jij waar de naam van dit gerecht - Gratin Dauphinois - zijn naam aan te danken heeft? Het juiste antwoord vind je op de receptkaart!

Labels:Familie
Allergenen:Melk (inclusief lactose)Sulfiet

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd40 minuten
MoeilijkheidsgraadGemiddeld
Ingrediënten
Hoeveelheden
1
2
3
4
5
6
Ingrediëntenarrow down iconarrow down icon
Hoeveelheden
1
2
3
4
5
6

1 stuk(s)

Knoflookteen

1 stuk(s)

Laurierblad

½ zakje(s)

Gedroogde tijm

2 mespuntje(s)

Nootmuskaat

4 stuk(s)

Varkensworstjes met zeezout en zwarte peper

(Kan bevattenEi, Gluten, Soja, Mosterd, Senf, Selderij)

400 gram

Kruimige aardappelen

150 ml

Kookroom

(BevatMelk (inclusief lactose))

200 gram

Champignons

60 gram

Mesclun

1 stuk(s)

Tomaat

1 stuk(s)

Ui

1 tl

Rodewijnazijn

(BevatSulfiet)

50 gram

Geraspte belegen kaas

(BevatMelk (inclusief lactose))

Zelf toevoegen

50 ml

Melk

(BevatMelk (inclusief lactose))

1 el

Roomboter

(BevatMelk (inclusief lactose))

1 el

Olijfolie

2 tl

Extra vierge olijfolie

naar smaak

Peper en zout

Voedingswaarden
Voedingswaardenarrow down iconarrow down icon
per gerecht
per 100g
Energie (kJ)3727 kJ
Energie (kcal)891 kcal
Vetten58.0 g
waarvan verzadigd27.0 g
Koolhydraten53 g
waarvan suikers11.0 g
Vezels7 g
Eiwitten35 g
Zout2.0 g
Benodigdheden
Benodigdhedenarrow down iconarrow down icon
Pan met deksel
Rasp
Ovenschaal
Koekenpan met deksel
Koekenpan
Saladekom
Instructies
Instructiesarrow up iconarrow up icon
1

Verwarm de oven voor op 210 graden. Was of schil de aardappelen en snijd ze in schijfjes van 1/2 - 1 cm dik. Pers de knoflook of snijd fijn. Voeg de slagroom en melk toe aan een pan met deksel. Voeg de knoflook, het laurierblad en de tijm toe. Rasp een snufje nootmuskaat per persoon eroverheen en breng aan de kook. Voeg de aardappelen toe aan de pan en kook, afgedekt, 8 - 10 minuten op laag vuur. Breng op smaak met peper en zout.

2

Vet een ovenschaal in met een klontje roomboter. Verwijder het laurierblad zodra de aardappelen bijna klaar zijn en schenk het geheel over in de ovenschaal. Bestrooi de aardappelen met de geraspte belegen kaas en bak de gratin dauphinois 8 -10 minuten in de oven totdat de kaas goudbruin kleurt (zie Tip).

3

Snipper de ui. Snijd de champignons in kwarten. Verhit ondertussen 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan met deksel en bak de varkensworsten in 2 - 3 minuten op middelhoog vuur rondom bruin. Dek vervolgens de pan af en bak nog 8 - 10 minuten op middelmatig vuur. Keer regelmatig om en houd afgedekt warm tot serveren.

4

Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een andere koekenpan en bak de champignons 5 - 8 minuten op middelhoog vuur of tot ze mooi gekleurd zijn. Schep af en toe om. Breng op smaak met peper en zout.

5

Snijd de tomaat in blokjes. Maak in een saladekom een dressing van de extra vierge olijfolie en rodewijnazijn. Breng de dressing op smaak met peper en zout. Schep de mesclun en tomaat erdoor.

6

Verdeel de gratin dauphinois en de worst over de borden (zie Tip). Giet het overgebleven bakvet over de worsten. Serveer de gebakken champignons en salade ernaast.