Pittige parelgerst met kipgehakt en tomaat
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Pittige parelgerst met kipgehakt en tomaat

Pittige parelgerst met kipgehakt en tomaat

met piri-pirikruiden en verse peterselie

Deze parelgerstrisotto is een heerlijk smeuïge variant op de bekende risotto met risottorijst, maar dan gemaakt van parelgerst. Gerst is een graan die veel bite houdt na het koken. Wist je dat gerst heel vezelrijk is? Je brengt het gerecht op smaak met licht pikante piri piri kruiden en frisse citroentijm en peterselie.

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd35 minuten
Oventijd30 minuten
MoeilijkheidGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

70 gram

Parelgerst

½ stuk(s)

Ui

1 stuk(s)

Knoflookteen

1 stuk(s)

Tomaat

125 gram

Rode kerstomaten

⅓ stuk(s)

Komkommer

5 gram

Verse bladpeterselie

(Kan bevatten Selderij)

100 gram

Kipgehakt met tuinkruiden

0.51 tl

Piri-pirikruiden

30 gram

Mesclun

10 gram

Geraspte pecorino DOP

Zelf toevoegen

1 tl

Zwarte balsamicoazijn

¼ stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

naar smaak

Extra vierge olijfolie

naar smaak

Peper en zout

½ el

Olijfolie

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)169 kcal
Energie (kJ)705 kJ
Vetten8.1 g
waarvan verzadigd1.1 g
Koolhydraten15.9 g
waarvan suikers12.9 g
Vezels5.8 g
Eiwitten4.3 g
Zout0.9 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Wok
Saladekom

Instructies

Parelgerst koken
1

Breng 225 ml water per persoon aan de kook in een pan met deksel en weeg 70 g parelgerst per persoon af (zie TIP). Los 1/4 groentebouillonblokje per persoon op in het kokende water, voeg de parelgerst toe en kook de parelgerst, afgedekt, in 23-25 minuten gaar. Roer regelmatig goed over de bodem van de pan om aanbranden te voorkomen. Giet daarna als het nodig is af.

Tip: Je gebruikt niet alle parelgerst. De overige parelgerst kun je bij de lunch koken en in een salade doen. Let jij niet op je calorie-inname of ben je een grote eter? Kook dan alle parelgerst in...

Snijden
2

Snipper ondertussen de ui en pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de tomaten in blokjes en halveer de cherrytomaten. Snijd de komkommer in blokjes. Haal de blaadjes van de bladpeterselie en snijd fijn. Snijd ook de takjes fijn en voeg ze toe aan de kokende parelgerst. Bewaar de blaadjes apart.

Kipgehakt en tomaat bakken
3

Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een wok of hapjespan en fruit de ui en knoflook 2 minuten op gemiddeld vuur. Voeg het kipgehakt toe en bak in 3 minuten los op middelhoog vuur. Voeg de cherrytomaten, de tomatenblokjes en de piri-pirikruiden toe. Breng op smaak met peper en zout en bak nog 7 - 8 minuten op middelhoog vuur.

Salade maken
4

Voeg de mesclun en de komkommer toe aan een saladekom en meng met 1 tl zwarte balsamicoazijn per persoon. Voeg naar smaak extra vierge olijfolie, peper en zout toe.

Parelgerst mengen
5

Voeg de parelgerst en het grootste deel van de peterselie toe aan de wok of hapjespan, breng verder op smaak met peper en zout en verhit nog 1 - 2 minuten.

Tip: Let op! Deze parelgerstrisotto hoort een beetje nat te zijn. Liever een minder natte risotto? Laat de tomaten met kipgehakt dan iets langer op het vuur staan zodat er meer vocht kan... zie FUN FACTS

Serveren
6

Verdeel de parelgerst over de borden en garneer met de geraspte pecorino en overige peterselie. Serveer met de salade.

Tip: Wist je dat parelgerst heel vezelrijk is en de goede, langzame koolhydraten bevat? Samen met de ruim 350 g uit dit gerecht ben je niet alleen goed bezig, maar ook nog eens extra lang verzadigd.