Skip to main content
Macaroni met ham- en kaassaus
Macaroni met ham- en kaassaus

Macaroni met ham- en kaassaus

met twee kazen en een frisse salade

Wist je dat het gerecht zijn naam te danken heeft aan de pastasoort die hier oorspronkelijk voor gebruikt wordt? Kleine buisvormige pasta oftewel macaroni!

Labels:
Familie
Allergenen:
Gluten
Tarwe
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd40 minuten
Oventijd30 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

Casarecce

2 plak(ken)

Achterham

100 ml

Biologische halfvolle melk

25 gram

Geraspte oude Goudse kaas

15 gram

Geraspte emmentaler

2.5 gram

Verse bladpeterselie

½ stuk(s)

Mini-komkommer

1 stuk(s)

Tomaat

¼ head

Botersla

Zelf toevoegen

naar smaak

Peper en zout

½ el

[Plantaardige] boter

1.5 el

Bloem

1 tl

Mosterd

½ el

Extra vierge olijfolie

0.1 stuk(s)

Zoutarm kippenbouillonblokje

1 tl

Wittewijnazijn

Voedingswaarden

Energie (kJ)2784 kJ
Energie (kcal)665 kcal
Vetten24.6 g
waarvan verzadigd12 g
Koolhydraten83.8 g
waarvan suikers6.4 g
Vezels6.9 g
Eiwitten25.9 g
Cholesterol6 mg
Zout1 g
Potassium325.8 mg
Calcium127.5 mg
Iron0.2 mg

Benodigdheden

Rasp
Pan met deksel
Garde
Steelpan
Ovenschaal
Saladekom

Instructies

Voorbereiden
1

Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel. Verkruimel 1 bouillonblokje per persoon boven de pan. Kook de casarecce, afgedekt, 10 minuten (zie Tip). Giet daarna af en bewaar 25 ml kookvocht per persoon. Snijd de plakjes ham in reepjes. Rasp per persoon 1/2 tl van de nootmuskaat.

Tip: Kook de pasta lekker al dente - hij gaart zometeen namelijk nog verder in de oven!

Roux maken
2

Smelt 1/2 el roomboter per persoon in een steelpan op middelhoog vuur. Voeg 1/2 el bloem per persoon toe en roer met een garde droog. Voeg, zodra de bloem begint te geuren, 1/4 van de melk toe. Roer met een garde tot de melk is opgenomen. Herhaal deze handeling nog 3 keer met de overige melk. Roer de saus glad.

Mengen
3

Haal de steelpan met de roux van het vuur. Voeg de geraspte nootmuskaat toe en breng op smaak met peper en zout. Roer de geraspte oude kaas door de roux en voeg vervolgens de ham, de pasta en het achtergehouden kookvocht toe. Roer goed.

Ovenschotel maken
4

Schep de pasta met ham en kaas over in een ovenschaal. Bestrooi met de geraspte emmentaler. Gratineer 10 minuten in de oven of totdat de kaas mooi goudbruin is gekleurd. Snijd ondertussen de bladpeterselie fijn.

Tip: Wist je dat peterselie per gram 3 keer zoveel ijzer bevat als biefstuk? 5 gram peterselie per persoon lijkt misschien weinig, maar draagt wel degelijk bij aan je ijzerinname!

Salade maken
5

Meng in een saladekom de helft van de bladpeterselie met per persoon: 1 tl mosterd, 1 tl wittewijnazijn, 1/2 el extra vierge olijfolie, peper en zout. Snijd de komkommer in blokjes en de tomaat in partjes. Voeg beide toe aan de saladekom. Scheur de bladen van de lollo biondo grof en meng ook door de saladekom.

Serveren
6

Verdeel de casarecce met ham en kaas over de borden en garneer met de overige bladpeterselie. Serveer met de frisse salade.

Meer heerlijke recepten met vergelijkbare ingrediënten

Hoogst beoordeelde recepten voor avondeten

Flammkuchen met fourme d'Ambert, peer en spek

Flammkuchen met fourme d'Ambert, peer en spek

met een salade van geroosterde pompoen en roodlof
Varkenshaas in ontbijtspek met champignonroomsaus

Varkenshaas in ontbijtspek met champignonroomsaus

met aardappelpuree en geroosterde broccoli
Luxe vispannetje

Luxe vispannetje

Met gebakken krieltjes
Luxe vispotje met room en witte wijn

Luxe vispotje met room en witte wijn

Met venkel en gebakken Drieling aardappelen
Varkenshaas met orecchiette

Varkenshaas met orecchiette

Met paddenstoelen-roomsaus en rucola
Gepocheerde zalmfilet met sperziebonen

Gepocheerde zalmfilet met sperziebonen

met krieltjes, citroen, dille en kappertjes
Visgratin van kabeljauw, koolvis, zalm en garnalen

Visgratin van kabeljauw, koolvis, zalm en garnalen

met prei, venkel en aardappelpuree
Gekonfijte eend en paddenstoelenrisotto

Gekonfijte eend en paddenstoelenrisotto

met een frisse salade van sinaasappel en peultjes
Tonijnsteak met sesamkorst

Tonijnsteak met sesamkorst

met broccolini en gebakken rijst met kimichisaus
Paasbrunch

Paasbrunch

met een hartige plaattaart en appelpakketjes
Rijstsalade met vegetarische runderstukjes in teriyaki

Rijstsalade met vegetarische runderstukjes in teriyaki

NL: met mango, taugé en gezouten pinda's BE: met mango, sojascheuten en gezouten pinda's
Veggie + protein - Risotto met buffelmozzarella en doradefilet als extra

Veggie + protein - Risotto met buffelmozzarella en doradefilet als extra

Met tomaat, vers basilicum en pecorino
Luxe spaghetti bolognese met burrata en basilicum

Luxe spaghetti bolognese met burrata en basilicum

met verse pasta en Parmigiano Reggiano
Mixed-grillschotel: souvlaki en kofta

Mixed-grillschotel: souvlaki en kofta

met orzosalade, mini Turks brood en tzatziki
Pollo tonnato met zuurdesembrood

Pollo tonnato met zuurdesembrood

Gepocheerde kip met tonijnsaus
Varkenshaas met honing-sinaasappelsaus

Varkenshaas met honing-sinaasappelsaus

met geglaceerde bospeen
Pastaschotel Griekse stijl

Pastaschotel Griekse stijl

met gehakt, feta, courgette en paprika
Risotto met garnalen en courgette

Risotto met garnalen en courgette

met salade en zoetzure bieten
Surf & turf: garnalen en biefstuk

Surf & turf: garnalen en biefstuk

met een saus van parmigiano reggiano
Gentse waterzooi

Gentse waterzooi

gegarneerd met verse krulpeterselie

De HelloFresh-recepten van deze week: absolute aanraders

Geroosterde kippendij met rijst à la paella

Geroosterde kippendij met rijst à la paella

met peterselie, oregano en salami
Kabeljauwfilet in knoflookbotersaus

Kabeljauwfilet in knoflookbotersaus

met gesmoorde prei en sperziebonen
Kipcurry op z'n Surinaams

Kipcurry op z'n Surinaams

met ei, patatjes en sperziebonen
Couscousbowl met varkensreepjes, aubergine en tahinsaus

Couscousbowl met varkensreepjes, aubergine en tahinsaus

met gefrituurde uitjes, kerstomatensalade en verse munt
Wraps met oesterzwammen en knoflook-yoghurtsaus

Wraps met oesterzwammen en knoflook-yoghurtsaus

met patatjes, zoetzure ui en komkommer
Romige spaghetti met citroen en walnoot-basilicumgarnering

Romige spaghetti met citroen en walnoot-basilicumgarnering

met mini-romatomaten, courgette en spinazie
Veggie cheeseburger met ciabatta

Veggie cheeseburger met ciabatta

met patatjes, komkommersalade en gekaramelliseerde ui
Ratatouillesoep met ciabatta met camembert

Ratatouillesoep met ciabatta met camembert

met aubergine en verse rozemarijn
Cheesy pizza

Cheesy pizza

pick & mix toppings: barbecuesaus, witte kaas en meer!
Kipworstjesbowl met citroenmayonaise

Kipworstjesbowl met citroenmayonaise

met couscous, verse kruiden en courgette
Parelcouscous met geitenkaasbolletjes en pesto

Parelcouscous met geitenkaasbolletjes en pesto

met courgette, venkel en geroosterde pompoenpitten
Hoisin-kipburger met komkommersalade

Hoisin-kipburger met komkommersalade

op een wortelbroodje met patatjes en sojascheuten
Steak met salade op z'n Thais en pinda's

Steak met salade op z'n Thais en pinda's

met sesam-limoendressing, paarse wortel en bruine rijst
Varkenshaas met Parmigiano-witloofgratin

Varkenshaas met Parmigiano-witloofgratin

met romige mosterdsaus en tomaat-rucolasalade
Zalmfilet met mangochutney

Zalmfilet met mangochutney

met furikake-rijst, verse dille en ingelegde ui
Gemarineerde steak met salade van courgettelinten

Gemarineerde steak met salade van courgettelinten

met rucola, patatjes, tomaat en dille
Romige spinaziedahl met tofu

Romige spinaziedahl met tofu

met gouden rijst en komkommeryoghurt
Kipfilet met kruidige groentestoof

Kipfilet met kruidige groentestoof

met gedroogde abrikozen, amandelschaafsel en Midden-Oosterse kruidenmix
Kabeljauwfilet op romige venkelrisotto

Kabeljauwfilet op romige venkelrisotto

met sperziebonen, Parmigiano Reggiano en spinazie
Kipfilet in hollandaisesaus

Kipfilet in hollandaisesaus

met sperziebonen en gebakken rozemarijnkrieltjes