Dit gerecht is vernoemd naar de Russische familie Stroganov. Oorspronkelijk wordt rundvlees gebruikt, maar je kunt het vervangen door kip, champignons of garnalen.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
½ stuk(s)
Ui
½ stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Paprika
5 gram
Verse bladpeterselie
¼
Tomatenpuree
165 gram
Kastanjechampignons
50 gram
Biologische zure room
125 gram
Verse pappardelle
1 stuk(s)
Varkenshaas
75 ml
Zoutarme runderbouillon
1.5 el
[Plantaardige] boter
½ el
Rodewijnazijn
1 tl
Mosterd
½ el
Bloem
naar smaak
Peper en zout
Haal de varkenshaas uit de koelkast (zie Tip). Bereid de runderbouillon. Snipper de ui. Pers de knoflook of snijd fijn. Halveer de paprika en snijd in dunne reepjes. Snijd de champignons in plakjes. Hak de bladpeterselie grof.
Tip: Het beste kun je de varkenshaas al een halfuur tot een uur voordat je begint met koken uit de koelkast halen. Haal hem uit de verpakking en dep de varkenshaas droog met keukenpapier.
Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een hapjespan op middelmatig vuur. Bak de knoflook, de ui en de paprika 3 - 4 minuten. Voeg de tomatenpuree toe en bak 2 - 3 minuten. Voeg opnieuw 1/2 el roomboter per persoon toe en verhoog het vuur. Voeg de champignons toe en bak 4 - 5 minuten. Voeg 1/2 el bloem per persoon toe, meng goed en bak 1 - 2 minuten mee.
Blus af met 1/2 el rodewijnazijn per persoon en de runderbouillon. Verlaag het vuur en roer de crème fraîche en 1 tl mosterd per persoon erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Laat zachtjes koken tot serveren.
Breng ruim water met een snuf zout aan de kook in een pan met deksel. Trek de pappardelle voorzichtig van elkaar voordat je ze aan de pan met kokend water toevoegt. Kook de pappardelle, afgedekt, 5 - 7 minuten. Giet af, spoel met koud water en laat zonder deksel uitstomen.
Verhit 1/2 el roomboter in een koekenpan op middelhoog vuur. Dep de varkenshaas droog met keukenpapier en breng op smaak met peper en zout. Leg, zodra de roomboter goed heet is, de varkenshaas in de pan en bak in 10 – 13 minuten rondom bruin (zie Tip). Laat minimaal 3 minuten rusten onder aluminiumfolie. Meng de helft van de bladpeterselie door de stroganoff-saus.
Tip: Wil je een extra smaakvol varkenshaasje? Voeg tijdens het bakken een klontje roomboter toe en blijf de varkenshaas continu bedruipen met het bakvet - zo blijven de sappen in het vlees. Deze kooktechniek wordt ook wel 'aroseren' genoemd.
Verdeel de pappardelle over de borden. Verdeel de saus over de pappardelle. Snijd de varkenshaas, tegen de draad in, in dunne plakjes en verdeel over de pappardelle. Garneer met de overige bladpeterselie.