Mesclun is een Franse salademix, afkomstig uit de Provence. De naam betekent 'mengsel' in het Provençaalse dialect en omdat het alleen jonge slablaadjes bevat, is het doorgaans erg mals.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
1 stuk(s)
Gemarineerde steak
200 gram
Aardappelen
1 stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Rode ui
1 stuk(s)
Tomaat
½ bosje(s)
Radijs
30 gram
Mesclun
5 gram
Verse bladpeterselie
1.5 el
[Plantaardige] boter
½ el
Olijfolie
½ el
Extra vierge olijfolie
½ el
Wittewijnazijn
1 tl
Honing [of plantaardig alternatief]
½ tl
Mosterd
30 ml
Water voor saus
¼ stuk(s)
Zoutarm runderbouillonblokje
naar smaak
[Plantaardige] mayonaise
naar smaak
Peper en zout
Haal de steak uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen (zie Tip). Was de aardappelen en snijd in wedges. Zet de aardappelen onder water in een sauteerpan en kook 12 - 15 minuten. Giet af en leg de aardappelen terug in de pan. Voeg de olijfolie toe en bak de aardappelen in 5 - 7 minuten gaar. Breng op smaak met peper en zout.
Tip: Het best kun je de steak al een halfuur tot een uur voordat je begint met koken uit de koelkast halen. Dan is de steak ook vanbinnen op temperatuur wanneer je hem bakt en krijg je een malser resultaat.
Snipper ondertussen de ui. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de peterselie fijn. Snijd de tomaat in partjes. Verwijder het radijsblad en snijd de radijs in kwarten.
Weetje: Je kunt de blaadjes van de radijzen ook eten; spoel ze goed af en meng ze door de salade. De blaadjes zijn bovendien nog gezonder dan de radijsjes zelf, ze bevatten veel calcium, ijzer, vitamine A en C.
Meng in een saladekom de extra vierge olijfolie met de wittewijnazijn, de mosterd en de honing. Roer de ui en 2/3 van de peterselie erdoorheen. Breng op smaak met peper en zout (zie Tip).
Tip: Houd je niet van rauwe knoflook? Bak de ui dan mee met de steak.
Dep de steak droog met keukenpapier. Verhit een klontje boter in een pan op middelhoog vuur. Bak, wanneer de pan goed heet is, de steak 1 - 3 minuten per kant. Haal uit de pan, breng op smaak met peper en laat rusten onder aluminiumfolie.
Voeg de knoflook en een flinke klont boter toe aan dezelfde pan en bak 1 minuut, of tot de knoflook goudbruin kleurt. Voeg het water toe en verkruimel het bouillonblokje erboven. Meng goed en laat 1 minuut op laag vuur indikken tot een saus.
Voeg de mesclun, radijs en tomaat toe aan de saladekom en meng alles goed met de dressing. Snijd de steak, tegen de draad in, in sneetjes en serveer de salade en de patatjes ernaast. Besprenkel de steak met de saus en garneer met de overige peterselie. Serveer met mayonaise naar smaak.