Vandaag serveer je het meest malse stuk vlees van het varken met een knapperig korstje: over een topcombinatie gesproken!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
1 zakje(s)
Gedroogde tijm
20 gram
Pistachenoten
1 stuk(s)
Knoflookteen
1 stuk(s)
Varkensoester
150 gram
Knolselder
250 gram
Aardappelen
⅓ stuk(s)
Appel
½ stuk(s)
Witloof
25 gram
Mascarpone
1 el
[Plantaardige] boter
1 tl
Suiker
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 180 graden. Hak de pistachenoten en de knoflook heel fijn en meng op een bord met de tijm, peper en zout. Houd wat van het pistachemengsel apart om als garnering te gebruiken. Rol vervolgens de varkensoester door het overige pistachemengsel en druk aan tot een korst. Leg op een bakplaat met bakpapier en bak 10 - 20 minuten in de oven. Laat daarna een paar minuten rusten.
Tip: Je kunt de knoflook, pistachenoten en tijm ook fijnmalen in een keukenmachine.
Breng ondertussen water aan de kook in een ruime pot met deksel voor de aardappelen en de knolselder. Schil de knolselder, weeg 150 g per persoon af en snijd in blokjes van 1 cm (zie Tip). Schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in grove stukken.
Tip: Snijd de knolselder kleiner dan de aardappel, dan zijn ze tegelijk gaar.
Voeg de aardappelen, de knolselder en een flinke snuif zout toe aan de pot met kokend water en kook in 17 - 20 minuten gaar. Voeg de laatste 2 - 3 minuten de appel toe. Giet af en laat zonder deksel uitstomen.
Weetje: Wist je dat knolselder meer vezels bevat dan de meeste andere groenten? Wel bijna 5 gram vezels per 100 gram! Vezels zijn belangrijk voor een goede darmwerking en zorgen voor een langdurig verzadigd gevoel na de maaltijd.
Snijd de witloof in de lengte doormidden. Verhit 1 el boter per persoon met de suiker in een pan met deksel op middelhoog vuur en leg de witloof met de snijkant naar beneden in de pan. Breng op smaak met zout. Laat 10 minuten liggen, keer daarna om en laat, afgedekt, nog 5 - 7 minuten garen.
Stamp de aardappelen, de knolselder, de appel en de mascarpone met een aardappelstamper tot een fijne puree. Breng op smaak met peper en zout.
Snijd de varkensoester in sneetjes. Verdeel de puree en de varkensoester over de borden. Serveer met de gekaramelliseerde witloof. Garneer met het apart gehouden pistachemengsel.