Skip to main content
Siciliaanse caponata met aubergine en rozijntjes
Siciliaanse caponata met aubergine en rozijntjes

Siciliaanse caponata met aubergine en rozijntjes

met een romige aardappelpuree, olijven en kappertjes

Caponata wordt traditioneel op kamertemperatuur gegeten en is eigenlijk een voorgerecht (antipasto). Vandaag eet je het als onderdeel van de avondmaaltijd - een verrassende variatie.

Labels:
Familie
Veggie
Allergenen:
Selderij
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd40 minuten
Oventijd30 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

¼ stuk(s)

Aubergine

½ stuk(s)

Rode puntpaprika

1.3 spriet(en)

Bleekselder

2 stuk(s)

Knoflookteen

½ stuk(s)

Rode ui

250 gram

Aardappelen

50 ml

Culinaire room

15 gram

Geraspte Italiaanse kaas

1 pak(ken)

Tomatenblokjes

15 gram

Rozijnen

7.5 gram

Olijf-kappertjesmix

5 gram

Zonnebloempitten

Zelf toevoegen

naar smaak

Peper en zout

½ el

[Plantaardige] boter

1 tl

Mosterd

½ el

Olijfolie

½ el

Suiker

½ el

Zwarte balsamicoazijn

Voedingswaarden

Energie (kcal)732 kcal
Energie (kJ)3064 kJ
Vetten32 g
waarvan verzadigd15 g
Koolhydraten87 g
waarvan suikers36 g
Vezels16.1 g
Eiwitten17 g
Zout1 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Hapjespan met deksel
Aardappelstamper

Instructies

Voorbereiden
1

Snijd de aubergine en de paprika in kleine blokjes van 1/2 bij 1/2 cm. Snijd de bleekselderij in de lengte door en snijd dan in fijne stukjes. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de rode ui in halve ringen.

Tip: Aubergine is een lekkere en veelzijdige groente. Wist je dat hij vol zit met ijzer er vitamine C?

Aardappelen koken
2

Was of schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Zet de aardappelen onder water in een pan met deksel en kook, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar. Giet af en bewaar in de afgedekte pan tot verder gebruik in stap 4.

Caponata maken
3

Verhit ondertussen 1/2 el olijfolie per persoon in een hapjespan en bak de rode ui en de knoflook 2 minuten op middelmatig vuur. Voeg de aubergine, paprika en bleekselderij toe en bak 5 - 6 minuten of totdat de aubergine zacht is geworden.

Puree maken
4

Stamp de aardappelen met een aardappelstamper tot een fijne puree. Voeg per persoon: 1/2 el roomboter en 1 tl mosterd toe. Stamp goed door. Roer de kookroom en de Italiaanse kaas erdoorheen. Breng goed op smaak met peper en zout (zie Tip).

Tip: Houd eventueel warm met het deksel op de pan.

Caponata afmaken
5

Voeg de tomatenblokjes, rozijnen, olijven en kappertjes toe aan de hapjespan (zie Tip). Blus af met 1/2 el zwarte balsamicoazijn en voeg 1/2 el suiker en 100 ml water per persoon toe. Roer alles door elkaar en zet het vuur laag. Laat het geheel afgedekt, minimaal 5 - 6 minuten sudderen (laat eventueel langer sudderen voor een extra smaakvol resultaat). Verhoog vervolgens het vuur naar middelhoog, en kook nog 6 - 8 minuten in tot het meeste vocht verdampt is. Breng op smaak met peper en zout.

Tip: Is niet iedereen liefhebber van olijven of kappertjes? Houd ze dan apart en serveer ze aan tafel.

Serveren
6

Verhit een koekenpan op middelhoog vuur zonder olie en rooster de zonnebloempitten tot ze beginnen te kleuren. Verdeel de aardappelpuree over diepe borden en schep de caponata erop. Garneer met de zonnebloempitten.

Meer heerlijke recepten met vergelijkbare ingrediënten

Hoogst beoordeelde recepten voor avondeten

Flammkuchen met fourme d'Ambert, peer en spek

Flammkuchen met fourme d'Ambert, peer en spek

met een salade van geroosterde pompoen en roodlof
Varkenshaas in ontbijtspek met champignonroomsaus

Varkenshaas in ontbijtspek met champignonroomsaus

met aardappelpuree en geroosterde broccoli
Luxe vispannetje

Luxe vispannetje

Met gebakken krieltjes
Luxe vispotje met room en witte wijn

Luxe vispotje met room en witte wijn

Met venkel en gebakken Drieling aardappelen
Varkenshaas met orecchiette

Varkenshaas met orecchiette

Met paddenstoelen-roomsaus en rucola
Gepocheerde zalmfilet met sperziebonen

Gepocheerde zalmfilet met sperziebonen

met krieltjes, citroen, dille en kappertjes
Visgratin van kabeljauw, koolvis, zalm en garnalen

Visgratin van kabeljauw, koolvis, zalm en garnalen

met prei, venkel en aardappelpuree
Gekonfijte eend en paddenstoelenrisotto

Gekonfijte eend en paddenstoelenrisotto

met een frisse salade van sinaasappel en peultjes
Tonijnsteak met sesamkorst

Tonijnsteak met sesamkorst

met broccolini en gebakken rijst met kimichisaus
Paasbrunch

Paasbrunch

met een hartige plaattaart en appelpakketjes
Rijstsalade met vegetarische runderstukjes in teriyaki

Rijstsalade met vegetarische runderstukjes in teriyaki

NL: met mango, taugé en gezouten pinda's BE: met mango, sojascheuten en gezouten pinda's
Veggie + protein - Risotto met buffelmozzarella en doradefilet als extra

Veggie + protein - Risotto met buffelmozzarella en doradefilet als extra

Met tomaat, vers basilicum en pecorino
Luxe spaghetti bolognese met burrata en basilicum

Luxe spaghetti bolognese met burrata en basilicum

met verse pasta en Parmigiano Reggiano
Mixed-grillschotel: souvlaki en kofta

Mixed-grillschotel: souvlaki en kofta

met orzosalade, mini Turks brood en tzatziki
Pollo tonnato met zuurdesembrood

Pollo tonnato met zuurdesembrood

Gepocheerde kip met tonijnsaus
Varkenshaas met honing-sinaasappelsaus

Varkenshaas met honing-sinaasappelsaus

met geglaceerde bospeen
Pastaschotel Griekse stijl

Pastaschotel Griekse stijl

met gehakt, feta, courgette en paprika
Risotto met garnalen en courgette

Risotto met garnalen en courgette

met salade en zoetzure bieten
Surf & turf: garnalen en biefstuk

Surf & turf: garnalen en biefstuk

met een saus van parmigiano reggiano
Gentse waterzooi

Gentse waterzooi

gegarneerd met verse krulpeterselie

De HelloFresh-recepten van deze week: absolute aanraders

Geroosterde kippendij met rijst à la paella

Geroosterde kippendij met rijst à la paella

met peterselie, oregano en salami
Kabeljauwfilet in knoflookbotersaus

Kabeljauwfilet in knoflookbotersaus

met gesmoorde prei en sperziebonen
Kipcurry op z'n Surinaams

Kipcurry op z'n Surinaams

met ei, patatjes en sperziebonen
Couscousbowl met varkensreepjes, aubergine en tahinsaus

Couscousbowl met varkensreepjes, aubergine en tahinsaus

met gefrituurde uitjes, kerstomatensalade en verse munt
Wraps met oesterzwammen en knoflook-yoghurtsaus

Wraps met oesterzwammen en knoflook-yoghurtsaus

met patatjes, zoetzure ui en komkommer
Romige spaghetti met citroen en walnoot-basilicumgarnering

Romige spaghetti met citroen en walnoot-basilicumgarnering

met mini-romatomaten, courgette en spinazie
Veggie cheeseburger met ciabatta

Veggie cheeseburger met ciabatta

met patatjes, komkommersalade en gekaramelliseerde ui
Ratatouillesoep met ciabatta met camembert

Ratatouillesoep met ciabatta met camembert

met aubergine en verse rozemarijn
Cheesy pizza

Cheesy pizza

pick & mix toppings: barbecuesaus, witte kaas en meer!
Kipworstjesbowl met citroenmayonaise

Kipworstjesbowl met citroenmayonaise

met couscous, verse kruiden en courgette
Parelcouscous met geitenkaasbolletjes en pesto

Parelcouscous met geitenkaasbolletjes en pesto

met courgette, venkel en geroosterde pompoenpitten
Hoisin-kipburger met komkommersalade

Hoisin-kipburger met komkommersalade

op een wortelbroodje met patatjes en sojascheuten
Steak met salade op z'n Thais en pinda's

Steak met salade op z'n Thais en pinda's

met sesam-limoendressing, paarse wortel en bruine rijst
Varkenshaas met Parmigiano-witloofgratin

Varkenshaas met Parmigiano-witloofgratin

met romige mosterdsaus en tomaat-rucolasalade
Zalmfilet met mangochutney

Zalmfilet met mangochutney

met furikake-rijst, verse dille en ingelegde ui
Gemarineerde steak met salade van courgettelinten

Gemarineerde steak met salade van courgettelinten

met rucola, patatjes, tomaat en dille
Romige spinaziedahl met tofu

Romige spinaziedahl met tofu

met gouden rijst en komkommeryoghurt
Kipfilet met kruidige groentestoof

Kipfilet met kruidige groentestoof

met gedroogde abrikozen, amandelschaafsel en Midden-Oosterse kruidenmix
Kabeljauwfilet op romige venkelrisotto

Kabeljauwfilet op romige venkelrisotto

met sperziebonen, Parmigiano Reggiano en spinazie
Kipfilet in hollandaisesaus

Kipfilet in hollandaisesaus

met sperziebonen en gebakken rozemarijnkrieltjes