Varkenshaas is het meest malse stuk vlees van het varken. Wist je dat dit het enige stukje van het varken is dat je zelfs rosé kunt eten?
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
75 gram
Basmatirijst
½ stuk(s)
Ui
1 stuk(s)
Knoflookteen
⅓ stuk(s)
Prei
1 tl
Mosterd
½ el
[Plantaardige] boter
½ el
Olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Breng ruim gezouten water aan de kook in een pan met deksel voor de rijst. Kook de rijst afgedekt 12 - 14 minuten. Giet de rijst af en bewaar deze zonder deksel.
Snijd de ui in dunne plakjes. Pers de knoflook of snijd fijn. Maak de champignons schoon met een vochtig stuk keukenpapier en snijd ze in plakjes. Verwijder het groen van de prei en snijd deze in de lengte in vieren. Was de prei en snijd deze in dunne plakjes. Was de groene bladeren van de prei en snijd deze fijn.
Tip: Je kunt het groen van de prei, net als de schil van de meeste groenten, in een zakje in de vriezer bewaren om bouillon van te trekken!
Verhit per persoon 1/2 el boter en 1/2 el olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de varkenshaaspuntjes toe en bak deze in 3 - 4 minuten rondom goudbruin.
Tip: Door de boter en de olijfolie tegelijkertijd toe te voegen, brandt de boter niet aan.
Haal de varkenshaaspuntjes uit de pan en zet opzij. Zet de pan terug op het vuur en voeg de champignons, knoflook, ui en prei toe. Bak het geheel 6 - 7 minuten, afgedekt, en breng op smaak met peper en zout.
Doe de varkenshaaspuntjes terug in de koekenpan. Voeg ook de room en per persoon 50 ml water en 1 tl mosterd toe (of iets minder als je erg scherpe mosterd hebt). Laat gedurende 4 - 5 minuten inkoken op middelhoog vuur of tot de saus lekker romig is.
Tip: Als de saus na 5 minuten koken nog te dun is, laat hem dan nog even op het vuur staan.
Verdeel de rijst over borden. Schep de varkenshaaspuntjes en de groenten erop of ernaast. Giet de saus eroverheen. Bestrooi met het fijngehakte groen van de prei. Breng op smaak met peper en zout.
Tip: De smaak van het groen van de prei lijkt op die van bieslook, dus wees niet bang om het te gebruiken.