Skreifilet met Noordzeegarnalen
Met pompoen-aardappelpuree, roomsaus en salade
Skrei is een winterkabeljauw en staat bekend om zijn stevige witte vlees. De naam van deze vis komt van het Noorse woord skreid, wat zwerver betekent. Het verwijst naar de lange 'zwerftocht' die de vis elk jaar maakt naar de Lofoten-eilanden in Noorwegen. Hier wordt de skrei op duurzame wijze gevangen. De Noordzeegarnaal geeft het gerecht een zilte, licht zoete twist, lekker met de volle, aardse smaken van de pompoen en koningsoesterzwam.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
Ingrediënten
500 gram
Kruimige aardappelen
2 stuk(s)
Sjalot
2 stuk(s)
Koningsoesterzwam
200 gram
Pompoenblokjes
200 ml
Slagroom
(Bevat Melk (inclusief lactose))
1 stuk(s)
Citroen
40 gram
Gemengde luxe sla
50 gram
Noordzeegarnalen
(Bevat Schaaldieren)
5 gram
Verse bladpeterselie
(Kan bevatten Selderij)
2 stuk(s)
Skreifilet zonder huid
(Bevat Vis)
Zelf toevoegen
1 el
Olijfolie
3.5 el
Roomboter
(Bevat Melk (inclusief lactose))
50 ml
Melk
(Bevat Melk (inclusief lactose))
1 tl
Extra vierge olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Benodigdheden
Instructies
Schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Snipper de sjalot. Snijd de koningsoesterzwam in de lengte in kleine dunne plakjes. Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de helft van de sjalot 2 minuten. Voeg de pompoenblokjes toe en bak nog 5 minuten, of tot ze beginnen te kleuren. Breng op smaak met peper en zout, haal uit de pan en bewaar apart.
Breng ondertussen in een pan met deksel ruim water aan de kook en kook de aardappelen, afgedekt, 12 – 15 minuten. Voeg de laatste 5 minuten de pompoenblokjes toe en kook mee. Giet af en stamp fijn met een aardappelstamper. Breng op smaak met 3/4 el roomboter per persoon, 25 ml melk per persoon, peper en zout.
Verhit ondertussen 1/2 el roomboter per persoon in een sauspan (met goede aanbaklaag) op middelmatig vuur en bak de overige sjalot 2 minuten. Voeg de koningsoesterzwam toe en bak nog 5 – 7 minuten. Blus af met de slagroom, breng aan de kook en laat 5 minuten zachtjes inkoken. Breng op smaak met peper en zout.
Snijd ondertussen de helft van de citroen in parten en pers de andere helft uit. Meng in een kom de salademix met extra vierge olijfolie en 1/2 tl citroensap per persoon. Breng op smaak met peper en zout. Schep in een andere kom de garnalen door het overige citroensap en breng op smaak met peper en zout. Snijd de bladpeterselie fijn.
Dep de skreifilet droog met keukenpapier en wrijf in met peper en zout. Verhit de overige roomboter in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de skreifilet 2 – 3 minuten op de huid, verlaag het vuur, keer om en bak nog 1 – 2 minuten.
Verdeel de puree over de borden en schenk de roomsaus met koningsoesterzwam erbij. Leg de skreifilet op de puree en garneer met de Noordzeegarnalen en de bladpeterselie. Serveer met de frisse salade en een citroenpartje.