Seroendeng is een typisch Indonesisch strooisel van kokos, pinda's en kruiden. In dit recept maak je het zelf en hierdoor vult je keuken zich met heerlijke aroma's!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
75 ml
Kokosmelk
75 gram
Jasmijnrijst
½ stuk(s)
[Mini-]komkommer
1 stuk(s)
Spies
10 gram
Gezouten pinda's
(Bevat Pinda's Kan bevatten Noten, Sesamzaad)
10 gram
Kokosrasp
(Kan bevatten Noten, Sesamzaad, Pinda's)
0.16 zakje(s)
Garam masala
5 gram
Verse koriander en munt
½ stuk(s)
Knoflookteen
25 gram
Biologische volle yoghurt
(Bevat Melk (inclusief lactose))
4 stuk(s)
Gemengd-gehaktballetjes met Thaise kruiden
(Kan bevatten Selderij, Eieren, Gluten, Mosterd, Soja)
¼ stuk(s)
Citroen
½ stuk(s)
Wortel
½ el
Zonnebloemolie
¼ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
½ tl
Suiker
175 ml
Water
1 el
Wittewijnazijn
¼ el
[Plantaardige] boter
naar smaak
Peper en zout
Schaaf met een dunschiller of kaasschaaf dunne linten van de komkommer en wortel. Pers de knoflook of snijd fijn. Pers de helft van de citroen uit en snijd de overige citroen in partjes. Meng in een kom per persoon: 1 el wittewijnazijn, 1/2 tl citroensap en 1/2 tl suiker. Roer tot de suiker is opgelost. Voeg de komkommer en wortel toe aan de kom en laat het zoetzuur intrekken. Schep af en toe om.
Verhit 1/4 el boter per persoon in een pot met deksel op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en fruit 1 - 2 minuten. Voeg de kokosmelk met per persoon: 175 ml water en 1/4 bouillonblokje toe (zie Tip). Breng aan de kook. Voeg de rijst toe en kook, afgedekt, 12 - 15 minuten. Giet indien nodig af en laat zonder deksel uitstomen.
Rijg de gehaktballetjes aan de spiesen als een saté. Verhit 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een pan met deksel op middelhoog vuur. Bak de spiesen in 3 - 4 minuten rondom bruin. Verlaag het vuur, dek af en bak nog 5 - 6 minuten verder, of tot het gehakt gaar is.
Verhit een pan zonder olie op middelhoog vuur. Voeg de pinda's, de kokosrasp en 1/4 tl garam masala (let op: pikant! Gebruik naar smaak) per persoon toe en bak 5 - 6 minuten, of tot de kokosrasp goudbruin is. Haal uit de pan en bewaar apart.
Snijd ondertussen de koriander fijn en bewaar apart. Ris de muntblaadjes van de takjes en snijd de muntblaadjes fijn. Meng in een kom de munt met de yoghurt en 1 tl citroensap per persoon. Breng op smaak met peper en zout.
Serveer de spiesen met de kokosrijst en de zoetzure groenten. Garneer met de zelfgemaakte seroendeng, de koriander, de frisse yoghurt en de overige citroenpartjes.
Weetje: Komkommers bestaan voor een groot deel uit water, maar bevatten ook vitaminen en mineralen. Ze hydrateren, bevatten weinig calorieën en zorgen tegelijkertijd voor essentiële voedingsstoffen. Win-win-win dus!