Legde jouw moeder vroeger ook kindvriendelijke 'hesperollekes' zonder witlof in haar ovenschotel met kaassaus? Die van receptontwikkelaar Naomi wel! Zij verving de bittere witlof met een toegankelijkere groente: prei. Zo aten haar vier kinderen zonder al te veel gemor hun portie groenten op. Én dat lekkere krokante kaaskorstje erbovenop natuurlijk: smakelijk!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
1 stuk(s)
Prei
200 gram
Kruimige aardappelen
¼ stuk(s)
Citroen
1 stuk(s)
Nootmuskaat
150 pak(ken)
Biologische halfvolle melk
(Bevat: Melk (inclusief lactose))
50 gram
Geraspte oude kaas
(Bevat: Melk (inclusief lactose))
2 plak(ken)
Achterham
5 gram
Panko paneermeel
(Bevat: Gluten)
20 gram
Veldsla
1.5 el
Roomboter
(Bevat: Melk (inclusief lactose))
1.5 tl
Mosterd
150 ml
Groentebouillon
½ el
Extra vierge olijfolie
½ tl
Wittewijnazijn
½ el
Bloem
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven op 200 graden. Bereid de bouillon. Snijd het groen van de prei af en snijd het witte deel van de prei in de breedte in twee delen. Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Bak de preistronken in 2 – 3 minuten rondom bruin en blus af met de bouillon. Kook de prei, afgedekt, 10 – 12 minuten. Giet af, bewaar een beetje kookvocht en laat uitlekken op een vel keukenpapier.
Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen. Schil de aardappelen of was ze grondig en snijd in parten. Kook de aardappelen, afgedekt, 12 – 15 minuten. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen. Pers de citroen uit. Rasp wat van de nootmuskaat met een fijne rasp.
Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een steelpan op gemiddeld vuur. Voeg 1/2 el bloem per persoon toe en laat het al roerend met een garde opdrogen. Voeg, zodra de bloem begint te geuren, 1/4 van de melk toe. Roer met een garde tot de melk is opgenomen. Herhaal deze handeling nog 3 keer met de overige melk. Roer de saus glad en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Haal de steelpan van het vuur en roer er 2/3 van de kaas en 1/2 el citroensap per persoon door. Omwikkel de uitgelekte prei met de plakjes ham en leg de preirolletjes naast elkaar in een ovenschaal. Giet dan de kaassaus over de preirolletjes. Strooi de panko en de overige kaas over de ovenschotel en plaats het gerecht 15 – 20 minuten in de oven, of tot de bovenkant een goudbruin korstje krijgt.
Stamp de aardappelen met een aardappelstamper tot een puree. Voeg 1/2 el roomboter per persoon en het kookvocht van de prei toe om het smeuïg te maken. Voeg vervolgens 1 tl mosterd per persoon toe en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Meng in een saladekom per persoon 1/2 el extra vierge olijfolie, 1/2 tl mosterd, 1/2 tl wittewijnazijn, peper en zout. Meng de veldsla erdoor. Serveer de preirolletjes met de puree en de veldsla.