Klassieke paella met garnalen en kippendij
met chorizo, verse doperwten en tomatensalade
Paella komt uit de Spaanse streek Valencia. Wist je dat de naam van dit mediterrane gerecht koekenpan betekent in het Valenciaanse dialect?
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
Ingrediënten
2 stuk(s)
Knoflookteen
1 stuk(s)
Paprika
⅔ zakje(s)
Gemalen kurkuma
⅔ zakje(s)
Gerookt paprikapoeder
70 gram
Tomatenpuree
150 gram
Risottorijst
1 stuk(s)
Citroen
2 stuk(s)
Pruimtomaat
120 gram
Scampi's
(Bevat Schaaldieren)
100 gram
Kippendijreepjes met tuinkruiden en knoflook
4 plak(ken)
Ontbijtspek
50 gram
Doperwten
(Kan bevatten Selderij)
½ stuk(s)
Wortel
1 stuk(s)
Ui
Zelf toevoegen
1 el
Extra vierge olijfolie
naar smaak
Peper en zout
500 ml
Groentebouillon
2 tl
Zwarte balsamicoazijn
2 el
Olijfolie
Benodigdheden
Instructies
Bereid de bouillon. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de paprika in repen. Snijd de tomaat in partjes en meng in een kom met per persoon: 1 tl zwarte balsamicoazijn en 1/2 el extra vierge olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.
Verhit de helft van de olijfolie in een grote hapjespan of wok met deksel op middelmatig vuur. Voeg de knoflook, ui, wortel en per persoon: 1 tl gemalen kurkuma en 1 tl gerookt paprikapoeder toe. Fruit 3 minuten. Voeg de paprika toe en bak 2 minuten mee.
Voeg de tomatenpuree toe en bak al roerend 1 minuut. Voeg vervolgens de risottorijst en 200 ml bouillon per persoon toe en breng aan de kook. De overige bouillon gebruik je later. Laat de rijst, afgedekt, 20 - 25 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig door.
Snijd de citroen in partjes. Dep de garnalen droog met keukenpapier. Verhit de overige olijfolie in een koekenpan op hoog vuur en bak de kippendijreepjes, chorizo, garnalen en doperwten 3 minuten (zie Tip).
Tip: De garnalen en de kippendij hoeven nog niet helemaal gaar te zijn - ze garen later nog verder in de paella.
Haal het deksel van de hapjespan of wok met rijst en voeg de overige bouillon, garnalen, kippendijreepjes, chorizo (inclusief bakvet) en doperwten toe. Roer door elkaar en verwarm het geheel opnieuw. Kook zachtjes nog 3 minuten, of tot de kip en de garnalen helemaal gaar zijn. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de paella over de borden en knijp er 1 citroenpartje per persoon boven uit. Serveer met de overige citroen en de tomatensalade.