Pastinaak is een geliefde wintergroente. Wist je dat hij zoeter wordt bij vorst?
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.
1 stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Ui
100 gram
Pastinaak
150 gram
Aardappelen
5 gram
Verse bladpeterselie
6.25 gram
Panko paneermeel
5 gram
Amandelschaafsel
100 ml
Room
(Bevat Melk (inclusief lactose))
1 stuk(s)
Kabeljauwfilet
175 gram
Gemengde gesneden paddenstoelen
¼ stuk(s)
Citroen
1.6 snufje
Nootmuskaat
½ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
½ el
Olijfolie
1 el
[Plantaardige] boter
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Pers de knoflook of snijd fijn. Snipper de rode ui. Schil de pastinaak en de aardappelen. Snijd beide in kleine blokjes van ongeveer 1 bij 1 cm. Rasp de citroen en pers hem vervolgens uit. Snijd de bladpeterselie fijn. Meng in een kom de panko, het amandelschaafsel, de helft van de bladpeterselie en per persoon 1/2 tl citroensap en mespuntje citroenrasp. Breng op smaak met peper en zout.
Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen. Verkruimel het bouillonblokje boven de pan. Voeg de aardappel- en pastinaakblokjes en per persoon 25 ml slagroom toe. Bewaar de rest van de slagroom voor de saus. Kook 8 minuten en giet daarna af.
Dep de kabeljauw droog met keukenpapier en wrijf in met peper en zout. Wrijf de ovenschaal in met 1/4 el extra vierge olijfolie per persoon. Leg de kabeljauw erin en bedek ruim met het panko-amandelmengsel. Druk stevig aan, besprenkel met 1/4 el extra vierge olijfolie per persoon. Bak de kabeljauw 10 - 15 minuten in de oven.
Verhit per persoon 1/2 el olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit de helft van de rode ui en de knoflook 2 minuten. Voeg de gemengde paddenstoelen en overige peterselie toe en bak 4 - 6 minuten. Breng op smaak met peper en zout.
Verhit ondertussen de roomboter in een steelpan op middelmatig vuur. Fruit de rest van de rode ui 2 minuten. Rasp ondertussen per persoon 1 tl nootmuskaat. Voeg de aardappel- en pastinaakblokjes en de overige slagroom en toe en kook 3 minuten zachtjes. Breng goed op smaak met peper, zout en per persoon een mespuntje nootmuskaat.
Schenk de roomsaus met pastinaak en aardappel in diepe borden. Verdeel de paddenstoelen erover en leg de kabeljauw erbovenop. Garneer met het geroosterde panko-amandelmengsel dat is achtergebleven in de ovenschaal. Garneer met eventueel overig citroenrasp.