Skip to main content
Gepofte zoete aardappel met frisse tonijnsalade
Gepofte zoete aardappel met frisse tonijnsalade

Gepofte zoete aardappel met frisse tonijnsalade

met een komkommer-koolsla met munt en pecannoten

4.2
(1,5K)

Wist je dat de zoete aardappel meer bètacaroteen, oftewel pro-vitamine A, bevat dan de gewone aardappel? Deze stof zorgt voor de oranje kleur van de zoete aardappel.

Labels:
Caloriebewust
Extra groente
Allergenen:
Vis

Gemaakt in een fabriek waar eieren, melk, vis, pinda's, sesam, schaaldieren, soja, noten en tarwe worden verwerkt.

Bereidingstijd50 minuten
Oventijd25 minuten
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

300 gram

Zoete aardappel

1 blik(ken)

Tonijn in olie

(Bevat: Vis)

½ stuk(s)

Appel

5 gram

Verse munt en bieslook

1 stuk(s)

Rode ui

50 gram

Rode kool, witte kool en wortel

50 gram

Biologische zure room

10 gram

Pecannoten

½ stuk(s)

Komkommer

Zelf toevoegen

½ el

Wittewijnazijn

½ el

Extra vierge olijfolie

naar smaak

Peper en zout

½ el

Olijfolie

½ tl

Mosterd

½ tl

Honing [of plantaardig alternatief]

Voedingswaarden

Energie (kcal)679 kcal
Energie (kJ)2842 kJ
Vetten34 g
waarvan verzadigd7 g
Koolhydraten68 g
waarvan suikers30 g
Vezels10.6 g
Eiwitten18 g
Zout1 g

Benodigdheden

Bakplaat
Aluminiumfolie
Kom
Saladekom

Instructies

Voorbereiden
1

Verwarm de oven voor op 210 graden. Was of schil de zoete aardappel en snijd in blokjes. Scheur per persoon één vel aluminiumfolie af van 30 bij 30 cm. Leg de zoete-aardappelblokjes erop en meng met 1/2 el olijfolie per persoon, peper en zout. Vouw de pakketjes dicht, leg ze op een bakplaat en bak 35 - 40 minuten in de oven (zie Tip).

Tip: Controleer na 30 minuten of de zoete aardappel al gaar is door met een vork in een van de blokjes te prikken. Pas eventueel de baktijd hierop aan.

Tonijnsalade voorbereiden
2

Laat de tonijn uitlekken. Snijd de appel in kleine blokjes en snijd of knip de bieslook fijn. Snipper de sjalot.

Tip: Appel bevat pectine. Dit is een fermenteerbare vezel die zorgt voor een gezonde darmflora - goed voor je cholesterolgehalte en je immuunsysteem.

Tonijnsalade maken
3

Meng in een kom per persoon: 1/2 tl mosterd met 1/2 tl honing. Voeg vervolgens de sjalot, de zure room, de tonijn, de appel en 2/3 van de bieslook toe. Voeg peper en zout toe naar smaak en zet opzij.

Tip: Wist je dat tonijn in olijfolie niet alleen lekker is maar ook gezondheidsvoordelen heeft? In olijfolie zitten namelijk enkelvoudige onverzadigde vetzuren en vitamine E. Dat helpt bij het verlagen van je cholesterol en het versterken van je weerstand.

Salade maken
4

Snijd de komkommer in blokjes. Hak de pecannoten grof. Snijd de muntblaadjes in reepjes. Meng in een saladekom per persoon: 1/2 el wittewijnazijn en 1/2 el extra vierge olijfolie. Voeg de komkommer, pecannoten, munt en de kool-wortelmix toe aan de saladekom. Meng alles goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout.

Zoete aardappel afmaken
5

Haal de pakketjes met zoete aardappel uit de oven wanneer ze gaar zijn. Maak de pakketjes open (zie Tip) en verdeel de zoete-aardappelblokjes over de borden. Verdeel de tonijnsalade over de zoete aardappel.

Tip: Pas op: uit de pakketjes kan stoom komen! Laat deze eerst ontsnappen voordat je de tonijn erop schept.

Serveren
6

Strooi de rest van de bieslook over de zoete aardappel en tonijnsalade. Serveer de komkommer-koolsla erbij.

Meer heerlijke recepten met vergelijkbare ingrediënten

De HelloFresh-recepten van deze week: absolute aanraders