Feta en knoflooktomaat uit de oven
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Feta en knoflooktomaat uit de oven

Feta en knoflooktomaat uit de oven

Met zilvervliesrijst, kappertjes en pompoenpitten

Grieken zijn gek op hun nationale trots: gemiddeld eten zij jaarlijks maar liefst 10 kilo feta per persoon. Deze traditionele schapenkaas is heerlijk in een salade maar wordt in Griekenland ook als hapje gegeten, saganaki, waarbij de kaas met een laagje bloem wordt gebakken in de pan. Wij houden het simpel met feta uit de oven - minstens zo lekker en minder afwas!

Labels:
Veggie
Allergenen:
Melk (inclusief lactose)
Selderij

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen.

Bereidingstijd40 minuten
Oventijd
NiveauGemiddeld

Ingrediënten

Hoeveelheden

85 gram

Zilvervliesrijst

½ stuk(s)

Knoflookteen

2 stuk(s)

Tomaat

65 gram

Rode cherrytomaten

75 gram

Feta

(Bevat Melk (inclusief lactose))

20 gram

Kappertjes

10 gram

Pompoenpitten

(Kan bevatten Noten, Sesamzaad, Pinda's)

6 leaves

Vers basilicum

(Bevat Selderij)

Zelf toevoegen

1 tl

Zwarte balsamicoazijn

2 el

Olijfolie

1 tl

Bruine suiker

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3544 kJ
Energie (kcal)847 kcal
Vetten48 g
waarvan verzadigd17 g
Koolhydraten76.8 g
waarvan suikers9.1 g
Vezels4.8 g
Eiwitten23.5 g
Zout3.4 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Zeef
Snijplank
Mes
Oven
Ovenschaal
Koekenpan
Bord

Instructies

Rijst koken
1

Verwarm de oven voor op 200 graden en breng 250 ml water per persoon aan de kook in een pan met deksel. Kook de zilvervliesrijst, afgedekt, in 12 – 15 minuten gaar. Giet af en laat uitstomen in een zeef zodat de rijst goed kan afkoelen. Stort eventueel uit over een bord of een snijplank zodat de rijst sneller afkoelt.

Snijden
2

Pers ondertussen de knoflook of snijd fijn. Snijd de tomaten in parten en laat de cherrytomaten heel.

In de oven
3

Meng in een ovenschaal alle tomaten met de knoflook en schep om met de zwarte balsamicoazijn, de helft van de olijfolie, de bruine suiker en breng op smaak met peper en zout. Leg de feta voorzichtig in zijn geheel in het midden op de tomaten en bak 20 – 25 minuten in de oven. Schep de laatste 5 minuten de kappertjes erbij.

Smaakmakers bereiden
4

Verhit ondertussen een koekenpan, zonder olie, op hoog vuur en rooster de pompoenpitten tot ze beginnen te poppen. Haal uit de pan en bewaar apart. Snijd de blaadjes basilicum in reepjes.

Rijst bakken
5

Verhit de overige olijfolie in de koekenpan op middelhoog vuur en bak de afgekoelde zilvervliesrijst 4 – 5 minuten. Roer niet te vaak maar zorg ervoor dat de rijst echt kan bakken. Breng op smaak met peper en zout.

Serveren
6

Verdeel de zilvervliesrijst over de borden, schep de tomaten half op de rijst en half ernaast en leg de feta voorzichtig op de tomaten. Schenk het sap van de tomaten over de rijst en garneer met de pompoenpitten en de basilicum.